Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Özel Ödülü Lina Bo Bardi’nin Anısına Verilecek

17. Venedik Mimarlık Bienali Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü mimar, tasarımcı, senaryo yazarı, sanatçı ve eleştirmen Lina Bo Bardi’nin anısına verilecek.

2021 Mimarlık Bienali küratörü Hashim Sarkis tarafından önerilen ödül, Venedik Bienali Yönetim Kurulu tarafından onaylandı.

Bienalin küratörü Hashim Sarkis düşüncelerini şu şekilde aktardı:

“2021 Mimarlık Bienali’nin temasını en doğru şekilde somutlaştıran bir mimar varsa, o da Lina Bo Bardi. Bir tasarımcı, editör, küratör ve aktivist olarak kariyeri bizlere, mimarın toplayıcı ve en önemlisi kolektif vizyonların oluşturucusu rolünü hatırlatıyor. Lina Bo Bardi, mimarın savaşlarda, siyasi çekişmelerde, göçmenlik gibi zor zamanlarda azimli ve yaratıcı, cömert ve iyimser kalma becerisine örnek teşkil ediyor.

Her şeyden önce, binalarıyla ve tasarımlarıyla mimariyi, doğayı, yaşamı ve toplumu bir araya getirme biçimini öne çıkarıyor. Onun elinde mimari, bir araya getirici sosyal bir sanata dönüşüyor.

Bir örnek olarak Museu de Arte de São Paulo (MASP)’nun tasarımı, deneysel ve kapsayıcı sergilere açık esnek alanlarıyla birlikte Bo Bardi’nin tüm şehir için kamusal alan yaratma kabiliyetini gözler önüne seriyor. ‘The House as Soul’ , ‘The Dignity of Architecture’ ve ‘The Hand of the Brazilian People’ başlıklı sergiler mimarlığın insanları bir araya getirme gücünü çok güçlü bir şekilde gösteriyor.

Altın Aslan Yaşam Boyu Başarı Ödülü, mimarın toplumu kolaylaştırıcı rolünü yeniden canlandıran ve mimarı en iyi haliyle temsil eden, İtalya ve Brezilya arasında gidip gelen başarılı bir kariyer için gecikmiş bir tanınma.”

Ödülü öğrendikten sonra büyük bir onur ve minnettarlık duyan Instituto Bardi şunları söyledi:

“Venedik Bienali’ne, bugün pek çok kişiye dokunan ve gelecek nesillere ilham vermeye devam edecek cömert ve çok yetenekli bir kadını tanıma vizyonundan dolayı teşekkür ederiz.

Lina Bo Bardi’nin olağanüstü hayatı ve çalışmaları, 2021 Uluslararası Mimarlık Sergisi’nin ana sorusunu uzun zamandır ele alıyor: Birlikte nasıl yaşayacağız? Ne yazık ki küresel salgın ile birlikte, Brezilya’da topluluklara ve vatandaşlara hizmet veren Bo Bardi tasarımı ikonik alanların kullanımı kısıtlandı. Bu anlamda bu ödülün verilmesi, Bardi’nin çalışmalarının ve arşiv malzemelerinin önemini halka iletme sorumluluğunu yeniden teyit ediyor ve böylelikle yapılı çevrenin sosyal rolü hakkında anlamlı bir söylemi tetikliyor.

2021 Bienali’nin, mimari simge olarak popülaritesini artırmak yerine, Bo Bardi’nin eleştirel dünya görüşünün derinliğini daha da iyi bir bağlama oturtmaya ve anlatmaya yardımcı olacağını umuyoruz: Her zaman kültürel olarak en az temsil edileni önemseyen, sanatta tutarlılığın ve mimaride çeşitliliğin öneminin bilincinde olan, yaşamın her kesiminden insanları bir araya getiren disiplinler arası bir mimarlık yaklaşımı.

Lina Bo Bardi’nin hayatı ve eserleri geçmişte değil; aksine günümüzün büyük bir kısmında yaşamaya devam ediyor. Hem mimari hem de insan mirasının işaretleri olarak bugün her zamankinden daha belirgin görünüyor.”

Lina Bo Bardi’ye teşekkür etkinliği, 22 Mayıs 2021 Cumartesi günü Mimarlık Bienali’nin açılış töreninde yapılacak.

Lina Bo Bardi hakkında:

Lina olarak bilinen Achillina Bo, 1914’te Roma’da doğdu. 1939’da mimarlık bölümünden mezun oldu ve Gio Ponti ile tanıştığı Milano’ya taşındı. 1944’te Carlo Pagani ile Domus dergisini yönetti.

Bruno Zevi’nin desteğiyle haftalık A-Attualità, Architettura, Abitazione, Arte dergilerini çıkardı.

1947’de kocası Pietro Maria Bardi ile Brezilya’ya taşınan Bo Bardi, 1957 ve 1969 yılları arasında Brezilya mimarisinin en ikonik binalarından biri olacak büyük beton ve cam cepheli Museu de Arte de São Paulo (MASP)’yu inşa etti.

En ünlü projelerinden biri, tropikal ormanın içindeki bir tepeye inşa edilmiş modernist bir cam kutuyu andıran olan Casa de Vidro’dur.

1977 ve 1986 yılları arasında dev bir topluluk, eğlence, kültür ve spor merkezi olan SESC-Fábrica da Pompéia’yı tasarladı.

1980-1994 yılları arasında burjuva tiyatrosunun mekansal hiyerarşilerini altüst eden Teatro Oficina’da çalıştı.

Lina Bo Bardi, herhangi bir düşünce okulunun kısıtlamalarından arınmış, sivile hizmet eden bir mimariyi savunuyordu: modern ve eski, popüler, yerel ve kültürlü, zanaatkar ve endüstriyel olmayan, geleneğe saygılı ama aynı zamanda yenilikçi bir mimari.

Lina Bo Bardi’nin 1992’de ölümünden bu yana Instituto Bardi, sergiler, yayınlar ve konferanslar aracılığıyla Brezilya sanatı ve kültürüne ilişkin bilgileri uluslararası düzeyde yayıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın