Altı Küçük Kütleden Oluşan Ev

Altı Küçük Kütleden Oluşan Ev

Arquitecturia, Katalan şehri Caldes de Malavella’da merkezindeki bir avlunun etrafına yerleştirilmiş altı küçük kütleden oluşan bir konut tasarladı.

Josef Camps ve Olga Felip tarafından kurulan Arquitecturia, çimenlikler ve ağaçlarla çevrelenmiş araziyle yakın bir bağlantı geliştiren “House 016” isimli bir proje tasarladı.

“Her bir hacmin kullanımına denk düşen boyut ve oranlar, girişin konumlandığı yerde bir tür kapalı geçit yoluyla bağlantı kuruyorlar.”

Merkezi avlunun etrafındaki “U” şekilli koridor, evin kütlelerini bağlıyor. Bu bir tarafında tümüyle cam olarak avluya diğer tarafında ise peyzaja doğru uzanıyor.

Bu koridor girişte, karşılıklı üç büyük yatak odasıyla oturma, yemek ve mutfak alanlarını görsel olarak kuzeydoğuya bağlarken yapının bütün derinliği boyunca uzun bir aks yaratıyor.

Yatak odaları için bu düzen, bitkilendirilmiş avlunun içerisine doğru bakan büyük pencerelerle mahremiyeti sağlarken ışığın mekanlara doğru dağılmasını sağlıyor.

Evlerin her bir bloğunu, yağmur suyunun merkezi bahçeye bağlanmasını sağlamak amacıyla tasarlanan yeşil seramik karo bitişli kelebek çatılar örtüyor.

“Eğimli çatılar, ağaçları yansıtan ve onlarla karışan yeşil camlı seramik karoların kullanımı yoluyla yağmur suyunun bir yaprak gibi topluyorlar. Bu suyun bir kısmı, su tasarrufu için en az sulama gerektiren bitkilerle tasarlanmış bahçeyi sulamak için kullanılıyor.”

İçeride çapraz lamine ahşaptan oluşmuş büyük tavanlar, duvarlardaki ahşap panelleri ve mekanlarda ışığın sıçramasını sağlamaya yardımcı olan parlak beton zemini tamamlayarak açıkta bırakılıyor.

 

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın