‘Alsancak Stadı’nı yıktırmayacağız’

Altay, Altınordu, Buca, Göztepe, İzmirspor ve E.F.K. Damlacıkspor Taraftarları ile Taraftar Hakları Derneği Girişimi, Alsancak ve Gürsel Aksel stadlarının yıkılarak ranta kurban edilme girişimlerine karşı dün bir yürüyüş gerçekleştirdi.

İzmirliler dün 19.00’da Gündoğdu Meydanı’nda toplandı ve buradan Alsancak Stadı’na bir yürüyüş gerçekleştirdiler.

Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Spor Genel Müdürlüğü’nün, Alsancak Stadı’nı, yıkılarak yerine AVM yapılmak üzere, TOKİ’ye devretmesi üzerine harekete geçen taraftar grupları, bir yandan bu kararın iptali için imza toplarken, diğer yandan da eylemler düzenliyor.

Bu yıkım ile kent dokusunun da zarar göreceğini söyleyen taraftar grupları, bunun aynı zamanda, “Deprem riski yüksek bir kentin en riskli bölgesinde, 400 bin nüfuslu Konak ilçesinin İzmir Afet ve Acil Durum Eylem Planı ile belirlenmiş 4 çadırkent alanından 3’ünün (Alsancak-Atatürk-Gürsel Aksel) yok edilmesi ve depreme karşı güvencesiz bırakılması” anlamına geleceğini dile getiriyorlar.

KİM NE DEDİ?

Mimarlar Odası İzmir Şubesi: “Yeni spor alanları, yeni eğitim alanları, yeni sağlık alanları kazandırılması gerekirken, var olanların AVM yapmak amacıyla yok edilmesi, her türlü yasal, bilimsel ve çağdaş, planlı kentleşme anlayışına aykırı bir kentleşme politikasıdır. Kentin spor alanı olanakları zenginleştirilmelidir. Alsancak Stadyumu yok edilmemeli; restorasyon yapılarak yenilenmelidir”.

Taraftar Grupları: “Alsancak Stadı, ülkemiz ve İzmir futbol tarihinin önemli mekanlarındandır. Bu tarihi mekan şimdi, ona ‘gayrimenkul’ gözüyle bakanlar tarafından oldu bittiyle elimizden alınarak avm-ticaret merkezine dönüştürülmek isteniyor.

Yetmiyor, yine kent kimliği ve belleğinde önemli yeri olan, bölgesindeki binlerce İzmir’li çocuğun/gencin spor yapabildiği tek alan olan Gürsel Aksel Stadı’na da göz dikiliyor. İzmir’li hemşehrilerimizi kentimizin tarihine, belleğine, kimliğine ve can güvenliğine sahip çıkmaya çağırıyoruz.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu: “Alsancak Stadı’nı kesinlikle yıktırmayacağız. Bu stadın kent belleğinde önemli yeri var. Ayrıca Alsancak Stadı’nın bulunduğu yere AVM yapma düşüncesi, kenti yaşanmaz hale getirir”.

Stad yıkımları Meclis gündeminde

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli, TBMM Başkanlığı’na, Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç’ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. İzmir Alsancak Stadı’nın, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından 2 Mayıs 2012 tarihinde imzalanan protokol ile Maliye Bakanlığı’na devredildiğini belirten Türeli, “Basında da yer alan haberlere göre söz konusu stadın AVM veya iş merkezi yapılacağı ifade edilmektedir” dedi. Türeli, şu sorulara yanıt aradı: “İzmir’de çeşitli organizasyonların gerçekleştirilmesi gündeme geldiğinde ‘stat yetersizliği’ vurgusu yapılmış, dolayısıyla İzmir programa alınmamıştır. Yeni statlara ihtiyaç duyulan kentimizde tarihi Alsancak Stadı’nın AVM veya iş merkezi yapılmasına neden ihtiyaç duyulmaktadır? Güzelyalı semtindeki Gürsel Aksel Stadı’nın da TOKİ’ye devredileceği iddiaları doğru mudur?”

Etiketler

Bir yanıt yazın