Alpaslan Ataman Vefat Etti

Alpaslan Ataman vefat etti.

Cenazesi, 18 Mart 2020 Çarşamba günü, saat 12:00’de Zincirlikuyu Mezarlığı içindeki camide kılınacak namaz sonrası aynı mezarlıktaki aile kabristanına defnedilecektir. Yakınlarına, sevenlerine başsağlığı dileriz.

Alpaslan Ataman Hakkında

Alpaslan Ataman 1944 yılında doğdu. 1966 yılında İstanbul Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun oldu. İngiltere ve ABD’de çok sayıda mimari ve kentsel proje – uygulama çalışmalarını yönetti, katkıda bulundu. 1980-1983 yılları arasında Sedad Hakkı Eldem’in çeşitli proje ve yayın (Türk Evi – Osmanlı Dönemi ve Boğaziçi Yalıları) çalışmalarına katıldı.

Ataman’ın önemli yayınlarından birisi 2001 yılında yayınlanan Osmanlı külliyelerinde kamusal mekan mantığını anlattığı “Bir Göz Yapıdan Külliyeye” kitabıdır.

Kitap Hakkında
“Osmanlı külliyatı, yalnızca bir cami ve kubbe mimarisi değildir. Bu muazzam tipolojik sanayi, temeli yalnızca Osmanlı mimarisinde kullanılan ve “göz” dediğimiz yapı birimine dayanan kentsel bir mimari sistemdir de. Alpaslan Ataman dört yüz yıllık bir geleneğin “yabancı” olmaktan çıkıp “bizden biri” olmasına önemli bir katkıda bulunuyor. Anlaşılır olan her şey gibi “yaklaşıyor”. Sadece “yabancılara” değil “bize” de…”

 

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın