Almanya’da Bir Yenileme Projesi: Hof Wendenius

Alman mimarlık ofisi Marc Flick — Architekt BDA, Almanya'nın Hainau bölgesinde 1960'lardan kalma dört binadan oluşan eski bir konut yapısının yenileme projesini üstlendi. 

Eskiden konut, domuz ağılı, ahır ve garaj olarak kullanılan dört binadan oluşan harap haldeki üç taraflı yapı kompleksi, Hainau’nun kırsalında yer alıyor. 18. yüzyılın sonunda adını aldığı Wendenius tarafından yaptırılmış. Binalar kapsamlı bir tadilatla bir tatil evine dönüştürülmüş.

Uygulama sırasında kil, kamış, arduvaz, keten tohumu yağı ve yumuşak ağaç lifi gibi ekolojik ve sürdürülebilir yapı malzemeleri kullanılmış. Topluluktaki harap bina yapısı, tarihi eserlerin korunmasına yönelik yerel yönergelere uygun olarak sıfırdan ele alınarak yenilenmiş.

Konuk Evi

Eski konut binası, 60’lardan 90’lara kadar bir dizi tadilat geçirmiş. Binadaki odalar karanlık, dar ve rutubetliymiş, bina yapısı ortaya çıktıktan sonra görüntü daha da belirginleşmiş.

Bunun yanı sıra tüm evin duvar kağıtlarının ve kalın boyalarının altında tarihi duvar resimleri ortaya çıkmış. Bunlar özenli ve ayrıntılı bir çalışmayla restore edilmiş. Duvarlarla çevrili tarihi bir pencere, marangoz tarafından yapılan yeni ahşap pencereler için bir şablon olmuş. Çatı kirişi yalıtımı, tarihi çatı yapısının zarafetini koruyacak şekilde tasarlanmış ve detaylandırılmış.

Yemekhane

Orijinal bina, bir atölye ve bir domuz ahırı olmak üzere iki bölüme sahipken, geniş tek bir oda bütünlüğü oluşturmak için duvarlar ve tavan elemanları kaldırılmış. Mutfak, eski domuz ağılı alanına kurulmuş ve dairesel U şeklinde bir beton duvarla çevrelenmiş. Beton duvar dört fonksiyona hizmet ediyor: Bir halka ankraj, ana kiriş, dolgu macunu ve ısıtma elemanları. Bir çekirdek aktivasyonu sayesinde, binanın tüm iç kısmının beton duvar aracılığıyla merkezi olarak radyan ısı ile beslenmesi sağlanmış.

Korunan pencereler kapsamlı bir şekilde yenilenmiş. Sabit cam ve harici bir ahşap çerçeve ile daha fazla açıklık elde edilmiş. Cephe, tüm bina yapısını ortaya çıkarmak için eski sıvadan tamamen sıyrılmış. Binaya bağımsız bir tasarım-estetik katmadan, ölçülü müdahalelerle estetik öne çıkarılmış. Tasarım konsepti, malzemenin çağdaş bir yorumundan oluşuyor. Kullanılan malzemeler, renklendirme ve doku açısından mevcut binanınkiler kadar basit ve işlevsel.

Ahır

Ses yalıtımı ve yangından korunma gereksinimleri göz önüne alındığında eski ahırı bir etkinlik mekanına dönüştürmekte oldukça zorlanılmış. Mevcut bina ilk bakışta bu tür bir kullanıma uygun değilmiş. Temelin, belirli bir ızgara boyunca küçük adımlarla (her 1.25 m’de bir) tamamen yenilenmesi gerekmiş. Mevcut çatı, mecburen ses geçirmez bir çatı ile değiştirilmiş. Gürültüyü engellemek için mekan içinde dış duvarların önüne ahşaptan yapılmış ses geçirmez duvarlar yerleştirilmiş.

Pencereler ve ahır kapısında da özel ses yalıtımlı camlar kullanılmış. Böylece mevcut binadan geriye sadece ince bir dış kabuk kalmış. Yarı ahşap cephenin aksine, yeni iç mekan ölçülü ve nötr bir tasarıma sahip.

Garaj

Pelet ısıtma ve sıhhi alan, garajın zemin katında planlanmış. Üst katta bilardo masası ve çocuklar için tırmanma duvarı içeren geniş bir oyun alanı oluşturulmuş.

Etiketler

Bir cevap yazın