Almanya Kırsalında Saman ve Ahşaptan Yapılmış Straw Bale House

Atelier Kaiser Shen, Almanya'nın Pfaffenhofen köyünde tasarladığı bir evin strüktüründe saman balyası kullandı.

Atelier Kaiser Shen, doğal ve yenilenebilir hammaddeler kullanarak daha yüksek yoğunluklu bir yaşam için model oluşturmayı amaçlamış. Köknar ağacıyla kaplanmış ve dik eğimli bir çatıya sahip olan bina, köy ortamının hem dokusunu hem de çatı şeklini ustalıkla benimsiyor.

“Her şey, zemin, tavan, çatı ve duvarlar için termal bir kabuk olarak kil sıva ile birleştirilmiş saman balyalarının kullanılması fikrine dayanıyordu.”
Atelier Kaiser Shen

Konuttaki yalıtım için, yerel olarak temin edilen saman balyaları 36,5 santimetre kalınlığa kadar ahşap bir çerçeveye preslenmiş. Fazla saman, çit kesiciler kullanılarak basitçe kesilmiş.

Straw Bale House’un tüm cepheleri, zemin döşemesi ve çatı da dahil olmak üzere saman balya inşaat yöntemini kullanılmış. Ev yerden bir kat yükseltilmiş ve zemin döşemesini sudan korumak için beton çaprazlara ve dört kolon üzerine oturtulmuş. Bu yükseltilmiş zemin, zemin katta atölye veya açık mutfak olarak kullanılabilecek dört adet “bitmemiş” açık alan yaratıyor. Bir alan kapatılmış ve bir müstakil daire olarak yapılandırılmış.

Birbirine bitişik iki dubleks evden oluşan Straw Bale House, esnekliği ve dönüşebilirliği göz önünde bulundurarak tasarlanmış. Her evin zemin katta bir girişi var ve tek bir merdivenle ulaşılıyor. İki katlı dubleksler dört yöne de bakıyor. Girişte, her katta dörde dört metre ölçülerinde sekiz adet eşit kare oda bulunuyor.

“Tüm odalar neredeyse aynı olduğundan, alternatif olarak mutfak, yatak odası, oturma veya yemek odası olarak kullanılabilirler. Bu da, binanın ömrü boyunca, kapsamlı yapısal değişikliklere gerek kalmadan işlevlerini değiştirebilecekleri anlamına geliyor.”

Her dubleks aynı zamanda kat kat bölünebilir, yani her konutu daha küçük birimlere ayırmanın sayısız yolu var. Bu, evlerin değişen koşullara esnek bir şekilde yanıt vermesine ve sakinleriyle birlikte büyümesine olanak tanıyor. Dubleksin iç mekanları, dış cephesinin sadeliğini yansıtıyor; duvarlar ve tavan hem işlenmemiş hem de beyaz badanalı ladin ağacıyla kaplanmış olup tüm mekanlara sıcak ve doğal yüzeyler sunuyor.

Bir dizi entegre çatı güneş paneli ve bir ısı pompası, Straw Bale House’un yıllık toplam enerji ihtiyacının negatif olduğu anlamına gelir. Rejeneratif enerji kaynakları saman balyası yalıtımı ile birleştiğinde evin Efficiency House Plus Standardı’nı karşıladığı anlamına geliyor.

“Tuğla veya kiremitten yapılmış ve klasik yalıtımlı aynı büyüklükteki yeni bir geleneksel yarı müstakil evle karşılaştırıldığında, CO2’nin yüzde 95’i oranında tasarruf sağlandı.”

Etiketler

Bir yanıt yazın