Allianoi boşuna mı suya gömüldü?

Dünyada en iyi korunmuş eski Roma su-terapi merkezi olan Allianoi'un harçla kaplanarak bir sulama barajı uğruna suya gömülmesinin üstünden 16 ay geçtiği halde, yöre köylülerinin o suyu kullanabilmesini sağlayabilecek kanalların yapımına daha başlanmadı.

Ege Bölgesinde, Bergama’nin 18 km. Kuzeydoğusunda bulunan Allianoi’un hemen yanındaki Pasaköy’ün muhtarı Adnan Çelik, sulama kanallarını döşeyecek olan firmanın 36 aylık bir kontrat imzaladığını ve yöreye daha yeni geldiğini açıkladı.

Allianoi Girişim Grubu dönem sözcüsü Üstün Bilgen Reinart, “Bu durum, Allianoi’un alelacele yok edilmesinin köylülere sulama suyu sağlamak için değil, ta 2001’de, İzmir 2 Nolu Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Kurulu Allianoi’u Birinci Derecede Sit alani ilan ettikten ve çeşitli yargı kararları Allianoi’un korunmasını istedikten sonra da baraj inşaatına devam etmiş olan DSI’nin suçunu örtmek için yapıldığını gösteriyor…” dedi. “Bugün Allianoi’un üzerinde yaklaşık 10-12 m. civarında su birikti. Artık Allianoi’un üzerinde 30 m. su toplanacak. Kalıntıların üstüne sıvanan harcın Allianoi’u koruyacağının bilimsel hiç bir delili olmadığı gibi, dünyada böyle bir uygulamanın da başka örneği yok” diye konuştu.

‘UNUTTURULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ’

Europa Nostra ödülleri, 1 Haziran’da Portekiz’in baskenti Lizbon’da yapılacak olan Kültür Mirası Kongresi’nde, Dr. Ahmet Yaraş ve Allianoi Girisim Grubu dönem sözcüsü Üstün Bilgen Reinart’in katılacakları bir törenle, Europa Nostra’nın başkanı, tanınmış opera sanatçısı Placido Domingo tarafından sahiplerine verilecek.

Allianoi’un suya gömülmesiyle mücadelelerinin bitmediğini söyleyen Girişim Grubu sözcüsü Üstün Bilgen, henüz sonuçlanmamış davalar olduğunu, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ndeki davanın da sürdüğünü, Allianoi’un unutturulmasına izin vermeyeceklerini ve insanlığın kültür mirasını koruma mücadelesinde kararlı olduklarını sözlerine ekledi.

NE OLMUŞTU?

Allianoi Girisim Grubu’nun, çeşitli meslek odalarının ve Avrupa’da faaliyet gösteren Kültürel Mirasi koruma kurumlarının bütün cağrılarına karşın, eski Cevre Bakanı Veysel Eroğlu, “Allianoi diye bir yer oldugu bile belli değil” diyerek antik merkezi koruma çabalarını kücümsemiş, Kültür Bakanı Ertuğrul Günay ise tarihi ve kültürel mirası koruma görevini unutmuş ve Yortanlı Barajı’nın kapakları 31 Aralık 2010’da kapatılarak Allianoi sular altında bırakılmıştı.

Etiketler

Bir yanıt yazın