Alldesign 2013’ün Ardından

Artan gayrimenkul ve mimarlık etkinlikleri arasında ender konumu ile öne çıkan tasarım fuarı Alldesign 2013'ü sizin için izledik.

Tasarım sektöründen oldukça geniş bir yelpazede tasarımcıları bir araya getiren Alldesign İstanbul 2013’ün konuşmacıları arasında Darren Aronofsky, George Lois, Ron Arad, Defne Koz, Stefan Sagmeister, John Hardy, Tina Earnshaw, Es Devlin ve Marco Susani gibi isimler yer aldı.

Etkinliğin ilk gününün etkileyeci konuşmalarından biri Motorola Dijital Tasarım bölümü eski Küresel Başkan Yardımcısı, tasarımcı Marco Susani ve ünlü endüstriyel tasarımcılarından Defne Koz’un sunumu oldu. “Yiyeceklerin Geleceği” çalışmalarına dair yaptıkları sunumda, sadece bir materyali değil ayrıca süreci tasarlamanın da tasarım sürecine dahil olduğunu belirten ikili doğanın kendisyle uyuma dikkat çekti.

Geçmişte bugün için yapılan “fütüristik tasarımların” bugün gerçek olmadığına, genelde yapılan tasarımlarda öngörülerin artifikatların doğal yaşamı reddettiğine dikkat çeken tasarımcılar, eğer hem mimarlığın gelişimini hem de doğanın gelişimini özümseyebilen tasarımlar yapılabilirse sürdürülebilir olunabileceğini belirtti.

Bir diğer çalışmaları olan “İşin Geleceği” ise modüler tasarıma çok farklı bir bakış niteliğindeydi. Mimarlığı, doğaya hükmedecek bir kübist davranış biçimi olmaktan sıyırarak insanı en verimli ve mutlu şekilde çalıştıracak bir çalışma ortamı öneri sundular. Henüz süreç içerisinde olan doğa ve teknoloji ile kendi evrimini tamamlamasına izin verecek modüler oturma gruplarının tasarımı izleyicilerden oldukça beğeni gördü.

Sunumuyla şaşırtan bir diğer isim John Hardy oldu. Çoğunlukla mücevher tasarımı ile tanınan ünlü tasarımcı yaptığı bambu kullanımı ile ilgili sunumu oldukça ilgi çekiciydi. Hardy, Bali’de kurduğu Green School’u yenilikçi düşünceyi ve malzemede ruhen doğa ile uyumu yakalamanın tasarımdaki öneminine değindi.

Bookwarm Kitaplık’ların ünlü tasarımcısı Ron Arad’ın konuşması da ilk günün beklenen anlarından biriydi. Ünlü tasarımcı “Neler ve Eğerler” adlı konuşmasında malzeme ile yaptığı deneysel çalışmaların kendisine sürekli bir çizgi kattığını, herşeye merakla yaklaşıp “eğer” sorusunu sorup bisiklet, gözlük gibi parçaları yeniden yorumladığını işleri üzerinden hikayeleri ile izleyicilere anlattı.

Güzel bir Alldesign İstanbul daha geride kaldı. Daha fazla tasarım etkinliği için bizi takipte kalın.

Etiketler

Bir yanıt yazın