Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi Tahliye Ediliyor

1930'ların başında Türkiye'ye davet edilen Alman bilim insanı Alfred Heilbronn'un kurduğu, 1935 yılında İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi adıyla hizmete açılan botanik bahçesi, yerine taşınması planlanan müftülük nedeniyle tahliye ediliyor.

Görseller: chez-galilei.blogspot.com

Cumhuriyet gazetesinin haberine göre; 17 dönümlük bir alana sahip olan İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’ne bağlı olan, İstanbul’daki ilk ve tek botanik bahçesi, İstanbul Müftülüğü’ne tahsis edilmek için tahliye ediliyor.

İstanbul Üniversitesi Alfred Heilbronn Botanik Bahçesi, 1995’te sit alanı ilan edildi ve içindeki bitkiler yerinde korunması gerekli tabiat varlıkları olarak tescillendi. Bahçe 2015 yılında Diyanet İşleri’ne tahsis edildi. 

Tahliye işlemlerinin başlamasını değerlendiren İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muammer Ünal, “Milli servetimize kıymasınlar. Mütfülük her yere taşınabilir ama bizim tahliye edilmemiz demek; bitkilerimizi öldürmek demek.” dedi.

14 bin 878 metrekarelik alan üzerine kurulu bahçenin aynı zamanda öğrenciler tarafından kullanıldığına dikkat çeken Ünal, taşınması durumunda 400’e yakın farklı ağaç türü ile 5 bin bitki türünün yok olacağını söyledi.

Raife Polat, Manifold’da yayınlanan yazısında bahçenin tarihçesinden ve bugünkü durumundan söz ediyor:

“1935 yılında İstanbul Üniversitesi Botanik Bahçesi adıyla hizmete açıldığında, geniş taş duvarlarla dört teras, bitki çitleriyle çevrelenmiş familya parselleri, su ve bataklık bitkilerinin yetiştirildiği havuzlar ve arboretumdan oluşuyordu. Bu tasarıma daha sonra seralar eklenmişti. Ernst Arnold Egli tarafından tasarlanan, bir tarafı hayvanat (zooloji) diğer tarafı ise nebatata (botanik) ait, dört katlı enstitü binası da 1937 yılında açılmıştı. Ancak 1957’de Süleymaniye Camisi’nin görünümünü kapattığı gerekçesiyle binanın üst iki katı yıkılmış. Onun dışında bahçenin hâlâ ilk tasarımını koruduğu söylenebilir.”


Raife Polat’ın yazısının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Görseller chez-galilei bloğundan alınmıştır, bkz.

Etiketler

Bir yanıt yazın