Aleviler ‘Utanç Müzesi’nde ısrarlı

Alevi Bektaşi Federasyonu, Avrupa Alevi Birlikleri Federasyon, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Merkezi'nin de aralarında bulunduğu Alevi örgütleri, Hükümete bir kez daha çağrıda bulunarak, Madımak Oteli'nin "Utanç Müzesi" olmasını istediler.

Açıklamada, 2 Temmuz 1993’teki Sivas katliamında 33 kişinin hayatını kaybetmesinin üzerinden tam 18 yıl geçtiği hatırlatılarak, “İnsanlığa, ortak yaşama kültürüne, kardeşliğe yapılan bu saldırıyı ve katliamı unutmayan Aleviler olarak 18 yıldır iki ısrarımız devam ediyor” denildi. Birinci ısrarın bir kez daha böyle katliamlar olmasın diye Madımak Oteli’nin Utanç Müzesi’ne dönüştürülmesi, ikinci ısrarın ise dönemin siyasi sorumlularının ve katliam davası ‘firarilerinin’ yakalanıp yargı önüne çıkartılması olduğu belirtilen açıklamada şunlar kaydedildi:

“Süleyman Demirel, Tansu Çiller, Doğan Güreş gibi dönemin siyasi sorumluları ve katliamın asıl planlayıcıları mutlaka yargı önüne çıkartılmalıdır. Yine yaşadıkları şehirler ve adresler bilinmesine rağmen, her nasılsa 18 yıldır yakalanmayan Sivas katliam davasının Fransa’da yaşayan sanığı Cafer Erçakmak veya Almanya’da yaşayan sanığı Muhammed Nuh Kılıç gibi birçok önemli sanığı da derhal yakalanıp Türkiye’ye iade edilmeli ve yargılanmaları sağlanmalıdır. Alevi hareketinin, Sivas katliamında yitirdiğimiz canlarımızın ailelerinin ve Türkiye demokrasi güçlerinin ısrarlı ve kararlı mücadeleleri sonucu, siyasi iktidar, önce katliamın altındaki kebap lokantası kapattırmak, arkasından da Madımak Oteli kamulaştırmak zorunda kaldı. Kebap salonunun kapatılması ve otelin kamulaştırılması doğru hamleler olsa da, siyasi iktidar ‘bu tür katliamlar bir daha olmasın diye Madımak Oteli utanç müzesi olmalıdır’ talebimizi yok sayarak, işlenmiş olan insanlık suçunu belleklerden silmek için oteli ‘Bilim ve Kültür Merkezi’ne dönüştürmek istiyor. Mevcut siyasi iktidara bir kez daha sesleniyoruz; Madımak Oteli’ni Bilim ve Kültür Merkezi’ne çevirme gibi beyhude bir çabadan vazgeçin. Türkiye, geçmişindeki bu utancı temizlemek, geleceğini de aydınlatmak zorundadır. Bu nedenle Alevi örgütlerinin, ailelerin, emek ve demokrasi güçlerinin sesine kulak verin; Madımak Oteli’ni bir utanç müzesine dönüştürerek, bu tür katliamları lanetlenmesini sağlayın. Böylece ortak yaşama kültürüne ve kardeşliğe de katkı sunun.”

Alevi dernekleri, tüm Türkiye’yi katliamın 18. yılı olan 2 Temmuz’da Sivas’ta Madımak Otel önünde buluşmaya davet etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın