Alberto Kalach’tan Mexico City’de “Dünyevi Kutsal Alan”

Meksikalı mimar Alberto Kalach, Fundación Casa Wabi'nin kurucusu Meksikalı sanatçı Bosco Sodi için için Mexico City'de tuğla işçiliği ve endüstriyel unsurlar içeren bir stüdyo tasarladı.

Studio CDMX olarak adlandırılan mekan, Oaxaca’daki genel merkezin idari bir uzantısı ve Sodi’nin heykel çalışmalarını sergileyebileceği bir stüdyo olarak tasarlanmış.

Tasarımcılar, “Bosco Sodi’nin Sabino 336’daki stüdyosu, çok yakından ilişkili olduğu maddi düşünce biçimini kutsamak için inşa edilmiş dünyevi bir kutsal alan,” diyor.

Bina, eski bir endüstriyel deponun yerine inşa edilmiş. Binanın bulunduğu Atlampa mahallesindeki çevre binaların çoğu ise endüstriyel yapı olarak kalmış.

Caddeye bakan cephesinde üç katlı bir ofis yapısı ve galeri alanları için dört katlı bir kule bulunuyor. İki yapı bir iç avlu ile birbirinden ayrılıyor, beton ve tuğla ile tanımlı hale geliyor.

Kalach tasarımında Meksika’nın doğal malzemelerinden ve Meksika başkentinin “Göl Kenti” olarak bilinen tarihini yeniden canlandırmaya yönelik devam eden projesinden esinlenmiş. Kalach ayrıca mekanın tasarımında Sodi’nin büyük ölçekli seramik, taş ve ahşap parçalardan oluşan heykel çalışmalarından da ilham almış.

Caddeye bakan cephe, kısmen yükseltilmiş tuğla duvarla kaplanmış prekast beton bir tabana sahip. Cepheye anıtsal bir kapı yerleştirilmiş, tuğla ve beton duvarlar bir taraftaki girintiye girerek açıklığa derinlik katmış. Giriş, iç avluya yönlendirmekte. Tuğla ve beton duvarlar yapı boyunca devam ettirilmiş.

Üç katlı yapının her katında teraslar bulunuyor. Yapının tepesinde yeşilliklerin ve sanat eserlerinin yerleştirildiği bir çatı yer alıyor. Yapının ön tarafındaki teraslar metal merdivenlerle kule yapısına bağlanırken, çelik ve camdan oluşan büyük bir dış asansör avludan geçerek stüdyonun duvarına kadar uzanıyor.

Avlunun tamamı yukarı doğru genişleyen ve açık alanlar için gölgelik ve korunak oluşturan tuğla bir duvarla çevrili. Dört katlı stüdyo binasının üst katları, oluklu metal çatıyı destekleyen L-kirişleriyle alanın endüstriyel geçmişine gönderme yapıyor.

Kalach, binanın genelinde cilalı beton veya koyu renkli ahşap döşeme kullanmış ve binanın çatısına ve bazı katlara doğal ışığa geçiş imkanı sağlayan açıklıklar ekleyerek çoğunlukla penceresiz olan yapının alt katlarına ışık getirmiş.

Yapının arka tarafında heykelsi bir beton merdivene sahip açık bir alan bulunuyor.

Atölye, Sodi’nin yakınlarındaki Galería Hilario Galguera’daki sergisiyle eş zamanlı olarak Şubat ayında halka açılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın