Akyaka da Ücretsiz Plaj Olmamasından Şikayetçi

Akyaka'da Valiliğe bağlı Muğla'ya Hizmet Vakfı'nın tel örgü çekerek "Apart sakinleri dışında giriş yasaktır" tabelası asarak halkın denize girebileceği plajı kapatması tepkiye neden oldu.

Kıyıların ticarileşip halka kapatılmasına karşı tepkiler çoğalıyor.

Muğla’ya bağlı Akyakı beldesinde Akyaka Dayanışması Platformu üyeleri geçtiğimiz pazar günü “Kıyılar halkındır engellenemez” pankartı ile bir eylem gerçekleştirdi.

Akyaka’da Orman Kampı’nda Valiliğe bağlı Muğla’ya Hizmet Vakfı, kendi işlettiği Taş Evlerin önüne tel örgü çekerek “Apart sakinleri dışında giriş yasaktır” tabelası astı. Halkın denize girebileceği plaj kapanmış oldu.

“Valilikten açıklama bekliyoruz”

Akyaka Dayanışması Platformu’ndan Serdar Denktaş, kamp alanında normalde insanların ücretsiz olarak denize girebildiğini ancak bu tel örgülerle kıyıların Kıyı Kanunu’na aykırı bir şekilde halka kapatıldığını belirtti.

“Milli Park statüsündeki Orman Bakanlığına ait Orman kampını zaten yıllardır bir sürü şirket kiralama yöntemi ile işletiyor. Son olarak da devletin kurumu olan Valiliğe ait bir vakfın sahili halka kapatması kabul edilemez. Kampta insanların ücretsiz olarak denize girebildikleri yerler devlet eliyle daraltılıyor. Zaten bu vakfın şeffaf olduğunu da düşünmüyoruz. İhaleleri nasıl aldığı belli değil. Valilikten bir açıklama bekliyoruz. Muğla genelinde de bir sürü işletmeleri var. Akbük koyunun girişine bariyer kondu. Aracınızla giderseniz para ödemek zorundasınız. Otopark fişi kesiliyor. Bunu da protesto edeceğiz.”

“Havluyla denize girecek yer yok”

Denktaş, zaten Akyaka’da para vermeden sadece havluyla denize girilebilecek yer kalmadığını belirtti.

“Akyaka’da küçük bir halk plajı var. Girişi restoran ve işletmelerle kaplı. Bu yerler de önlerindeki sahilin tamamına ücretli şezlong koyuyor. Havlunuzu alıp denize girebileceğiniz bir yer yok. Tüm bunlar valilik ve belediye eliyle yapılınca denetim de olmuyor. Oysa ki kaymakamlığın, savcılığın harekete geçmesi lazım.”

Marmaris’te de tepki var

Marmaris’te de benzer bir olay yaşandı. Muğla’ta bağlı Marmaris İçmeler Mahallesi’nde Nirvana plajında ücretsiz güneşlenmek isteyen Necmi Buğdaycı, işletmenin görevlisi tarafından darp edildiğini iddia ederek, davacı oldu.

Ardından bir grup, işletmelerin plajlar için ücret almasını protesto amacıyla aynı yerde “Şezlongunu çek, havlumu sereceğim” eylemi yaptı.

Etiketler

Bir yanıt yazın