Aksaray ve Beyazıt Meydanları Yenilenecek

Taksim'in ardından Aksaray ve Beyazıt Meydanları'nın da yenilenerek daha güzel ve düzenli hale getireceğini açıklayan Topbaş, "İstanbul'un kimlikli ve tarihi meydanlarını tekrar elden geçiriyoruz" dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Saraçhane Belediye Sarayı’nda gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Aksaray’da oradaki tarihi caminin ve dokunun da daha iyi hissedebilmesi sağlayacak, ağırlıklı yayalaştırma denilebilecek bir düzenleme yapacaklarını belirten Başkan Kadir Topbaş, meydanla ilgili kararın Belediye Meclisinden geçtiğini söyledi.

Aksaray Meydanı’nın çok önemsedikleri bir çalışmaları olduklarını vurgulayan Kadir Topbaş, “İstanbul’un kimlikli ve tarihi meydanlarını tekrar elden geçiriyoruz. Bunlardan bir tanesi de Aksaray Meydanı. Beyazıt Meydanı’yla ilgili de şu an çalışmalar devam ediyor. Üsküdar, Kadıköy ve Kabataş da bir meydan edinme çalışmamız var. Maltepe’de bir meydan hazırlığımız olacak inşallah” diye konuştu.

Aksaray Meydanı’nda şu anda deprem riski taşıyan araçların geçtiği viyadüğün de kaldırılacağı ve 61 bin metrekare büyük bir meydanın ortaya çıkacağına dikkati çeken Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “Aksaray’da oradaki tarihi caminin ve dokunun da daha iyi hissedebilmesi sağlayacak, ‘bir ağırlıklı yayalaştırma’ da diyebileceğimiz bir düzenleme getiriyoruz. Meydanla ilgili karar da 14 Eylül 2012 itibariyle Meclisimizden oy çokluğuyla maalesef geçti. Burada ana muhalefet partisi destek vermedi. Ne hikmetse anlamak mümkün değil. Bölgede tekrar kendisini hissettirecek bir meydan konsepti ortaya çıkacak. Oradaki çok hantal olarak gördüğümüz viyadükte ortadan kalkacak bir düzenleme bu. Şu anda Meydan’la ilgili proje çalışmaları yapılıyor. Projede uygulamayla ilgili çalışmalar var. Hızla devam ediyor.”‘

Beyazıt Meydanı ilgili de aynı şekilde bir meydan düzenlemeleri olduklarını ifade eden Başkan Topbaş, Beyazıt’ın geçmişte tarihi bir özelliği olduğunu anlattı. Topbaş, “‘Eski İstanbullular gayet iyi bilirler. Benim de çocukluğum ve geçmiş dönemimde hatırladığım meydana benzer tarzda biraz daha düzenli, labirentler halinde olmayan ve araç parklanmasına müsade etmeyen bir düzen getireceğiz. Bunun da çalışmaları devam ediyor” şeklinde konuştu.

Kadir Topbaş, “Aksaray Meydanı, Valide Sultan Camii’nden Murat paşa Camini kadar mı olacak” sorusuna ise şu cevabı verdi; “Evet. Yakından bakarsanız görürsünüz Valide Sultan Caminin kapısı aşağıda kalıyor. Zemin dolgu yemiş, kodlar yükselmiş. Bu kodu bir miktar indirmeyi düşünüyoruz. Murat paşa Camii ve çevresinde de bir trafik düzenlemesi yaparak bu iki cami arasını belki viyadüksüz bir meydana dönüştüreceğiz. Viyadüksüz bir Meydan oluşturacağız. Bu da 61 bin metrekarelik ciddi büyük bir alanı ifade etmektedir. Daha güzel bir görüntüde bir meydan ortaya çıkaracak ve trafik akışını daha düzenli hale getirecek bir çalışma yapacağız. İstanbullular için çok güzel bir Meydan ortaya çıkacak.”

Başkan Topbaş, “Vapurlardaki sürme iskelelerle ilgili bir düzenleme yapılacak mı. Geçen haftadaki kazada sürme iskele yönteminin riskli olduğu iddia edildi?” şeklindeki soruya da “Biliyorsunuz bizim devreye aldığımızı 5 yeni geminin hidrolik kapıları var. Kapılar gemi iskeleye yanaştıktan ve rampa açıldıktan sonra açılıyor. Eski gemilerde Şirket-i Hayriye döneminden beri sürme iskele usulü var. Tabii ki daha dikkatli olunması gerekiyor. Bu konuda gerekli çalışmalar yapılıyor” cevabını verdi.

İBB’nin internet sitesinde yer alan haberde yeni Aksaray Meydanı için ise şu bilgiler veriliyor:

• Aksaray Meydanı ve çevresinde bulunan tarihi Valide Sultan Camii, Muratpaşa Camii ile Zübeyde Hanım Parkının çevresini de kapsayan 60.851 m2’lik alan bir bütün halinde meydan olarak düzenlenerek yayalara ayrılacak.
• Vatan Caddesi ile Millet Caddesi’nin birleşimi, Muratpaşa Camii’nin arkasından (Fındıkzade tarafı) sinyalizasyonla yapılarak tarihi eserler ortaya çıkartılan alan da yayalaştırılacak.
• Aksaray Meydanı’nda bölgenin görüntüsünü olumsuz yönde etkileyen iki üst geçit yıkılacak,
• Meydanda İSKİ binası tarafında 3+3 hemzemin yol yapılacak.
• Yusufpaşa ve Aksaray Tramvay İstasyonları kaldırılarak Aksaray meydanında orta kısımda tek istasyon olarak düzenlenecek.
• Muratpaşa Camii’nin yanındaki Ada, yola,
• Valide Sultan Camii’nin yanındaki Ada meydana katılacak.
• Proje kapsamında Adnan Menderes Bulvarı (Vatan Caddesi) üzerinden gelen araç trafiğinin sinyallerin azaltılarak yaya geçiş öncelikli düzenlenecek,
• Ordu Caddesi Ceylan Sokak, Şair Efendi Sokak ve Mesihpaşa Caddesi’nin tamamı yayalaştırılacak.
• Uygulamalar ve Uygulama Projesi, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca onaylanacak olan Kentsel Tasarım Projesi doğrultusunda yapılacak.
• Plan onama sınırı içerisinde kalan mevcutta olmayan tescilli kayıp eserler uygulama aşamasında korunacak.
• Aksaray Meydanı’na 60bin 851 m2 yaya alanı..
• Meydan araç trafiğinden arındırılıyor.
• Meydanın tarihi kimliği öne çıkıyor.

Etiketler

3 yorum

Bir yanıt yazın