AKP’li Belediye Başkanı’ndan TÜRGEV’e “Seç Beğen Al!”

Zeytinburnu Belediye Başkanı, ilçedeki herhangi bir taşınmazı belediye meclisine dahi sormadan TÜRGEV'e tahsis etme yetkisi aldı. Karar belediye meclisinden AKP'li üyelerin oylarıyla geçti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yönetim kurulunda olduğu Türkiye Gençlik ve Eğitime Hizmet Vakfı (TÜRGEV), Zeytinburnu’ndaki kamu taşınmazlarına göz dikti. Zeytinburnu Belediye Meclisi, TÜRGEV ile Zeytinburnu Belediyesi arasında ortak hizmet projeleri gerçekleştirilebilmesi için Belediye Başkanı Murat Aydın’a protokol yapma yetkisi verdi. AKP’li üyelerin oylarıyla belediye meclisinden geçen kararla birlikte Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu’ndaki taşınmazları TÜRGEV’e tahsis etme yetkisine sahip olacak. CHP’li meclis üyeleri meclisten çıkan kararı ”TÜRGEV’e seç beğen al kararı” diye yorumladı.

Belediye Başkanı’na verilen protokol yapma yetkisi Belediye Kanunu’nun 18. maddesinde belirtilen taşınmaz malların alımı, satımı, takası, tahsisi ve kiralanmasına ilişkin bent ile aynı kanunun ”Bakanlar Kurulunca vergi muafiyeti tanınmış vakıflar ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirilebileceğine” ilişkin 75. maddesine dayandırıldı. TÜRGEV, Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde Bakanlar Kurulu tarafından vergi muafiyeti kapsamına alınmıştı.

MECLİSE SORULMAYACAK

Zeytinburnu Belediyesi CHP’li Meclis Üyesi Esin Hacıalioğlu, “TÜRGEV’in istediği herhangi bir yer, belediye meclisine dahi sorulmadan Belediye Başkanı ile anlaştığı takdirde vakfa verilebilecek. Zeytinburnu Belediyesi zaman zaman kendi mülklerini satmak zorunda hissederken, belediye başkanına böyle bir yetki verilmesi kabul edilemez. Belirli bir yer için TÜRGEV ile anlaşma yapılması da gündeme getirilmiyor. ‘Herhangi bir yerin verilmesi için anlaşma yapabiliriz’ diye getiriliyor meclise. İstedikleri alanı TÜRGEV’e vermek dertleri. Belirli bir alan tariflenmediği için TÜRGEV’e ‘seç beğen al’ mı diyecekler?” diye konuştu.

Ne olmuştu?

Yönetiminde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile kızı Esra Albayrak’ın yer aldığı TÜRGEV’in adı 17 Aralık’ta başlayan yolsuzluk ve rüşvet soruşturma dosyasında yer almıştı. Fezlekede Recep Tayyip Erdoğan adına hareket eden Bilal Erdoğan’ın hazine arazilerini ihaleye fesat karıştırarak, usulsüz yöntemlerle vakıf zimmetine geçirdikleri, vakıf adına bedelsiz kamu arazisi kiraladıkları, bu arazilerle ilgili yetkili kurumlara talimatla ve önceden tasarlayarak imar plan değişiklikleri yaptırdıkları iddia edilmişti. Son birkaç yılda TÜRGEV’e ülke genelinde yapılan çok sayıda arazi, yurt ve bina tahsisi yapılması tartışmalara neden olmuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın