Akdeniz Mimarlar Birliği (UMAR) Genel Kurulu İstanbul’da Gerçekleşti

Akdeniz Mimarlar Birliği(UMAR) Yönetim Kurulu, Genel Kurulu ve Seçimleri ile UIA 1. ve 2. Bölge koordinasyon toplantısı İstanbul'da gerçekleşti.

Akdeniz Mimarlar Birliği (UMAR) Genel Kurulu 22-23 Mart 2012 tarihleri arasında İstanbul’da düzenlendi. Toplantıya üye ülke örgütlerinin temsilcilerinden Fas, Filistin, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Libya, Lübnan, Malta, Mısır, Tunus, Türkiye ve Yunanistan katıldı. Libya tarihinde ilk defa Akdeniz Mimarlar Birliği üyeliğine kabul edildi. Ayrıca üye olmayan ve Akdenize kıyısı olan ülkelerdeki meslek örgütlerine çağrı yapılarak, Akdeniz Mimarlar Birliği’nin genişlemesi hedefi Genel Kurul’da kabul edildi. Üç yıl boyunca görev alacak Yönetim Kurulu’nun belirlendiği seçimlerde, Necip Mutlu Akdeniz Mimarlar Birliği Genel Sekreterliği görevine getirildi.

Ayrıca UMAR Genel Kurulu, bir deklarasyon yayınlayarak kamuoyuna ve mimarlık camiasına, Akdeniz havzası ülkelerinde barış ve huzur ortamının sağlanması ile kültürel mirasın korunması için, bölgedeki tüm merkezî ve yerel yönetimler, üniversiteler ve araştırma merkezleri, meslekî ve kültürel örgütler, hükümetler arası ve hükümet dışı kuruluşlara işbirliği çağrısı yaptı.

UMAR Genel Kurulu’nun ardından Uluslararası Mimarlar Birliği(UIA) 1. ve 2. Bölge koordinasyon toplantısı 24 Mart 2012 tarihinde İstanbul’da gerçekleştirildi. UIA 2. Bölge Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İncedayı’nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya UIA Başkanı Albert Dubler ve Genel Sekreteri Michel Barmaki de katıldı. İki bölge başkan yardımcıları ile konsey üyeleri, iki bölgenin önümüzdeki dönemde gerçekleştirilebileceği ortak programlar, politikalar üzerine stratejiler üretirken, üç yıllık dönem için ortak çalışma alanları belirledi.

UMAR İSTANBUL BİLDİRGESİ

22-23 Mart 2012’de İstanbul’da düzenlenen Akdeniz Mimarlar Birliği (UMAR) Genel Kurul toplantısına katılan üye ülke örgütlerinin temsilcileri (Fas, Filistin, İspanya, İtalya, Kıbrıs, Libya, Lübnan, Malta, Mısır, Tunus, Türkiye ve Yunanistan) aşağıdaki bildirinin yayınlanmasına oybirliği ile karar vermişlerdir.

“Toplantıda bulunan UMAR üyeleri:

Akdeniz’deki mimarların işbirliği ve iletişim ortamında geliştirmek amacıyla, Akdeniz havzasında bulunan tüm ülkelerdeki mimarlık örgütlerini UMAR’a katılmaya davet etmekte;

Önümüzdeki dönem boyunca, bölge mimarları arasında teknik bilgi ve deneyim alışverişini geliştirecek bölgesel proje, yarışma ve sergilere öncülük yapmayı taahhüt etmekte;

UMAR’ın Akdeniz bölgesindeki merkezî ve yerel yönetimler, üniversiteler ve araştırma merkezleri, meslekî ve kültürel örgütler, hükümetler arası ve hükümet dışı kuruluşlarla bağlantılarını oluşturmayı öncelikleri arasına almaktadır.

Son yıllarda, Akdeniz Havzası ülkelerinde, toplumsal patlamalar, çatışmalar ve yoğun savaş koşulları yaşanmaktadır. Barış ortamının bir türlü sağlanamadığı, pek çok insanın yok edildiği bir ortamda, insan yerleşimleri, kültür varlıkları, dünya mirası büyük ölçüde tahrip edilmektedir.

Akdeniz ülkelerindeki bu durum şüphesiz bölgedeki mimarlık örgütlerini ve UMAR çalışmalarını da etkilemektedir. Yoğun insan hakları ihlalleriyle birlikte, meslek haklarının bir türlü sağlanamaması, meslek ortamının sorunları, meslek örgütlerine anti-demokratik müdahaleler, şehirlere, bilime ve meslek ilkelerine aykırı uygulamaların dayatılması gibi konular öncelikli gündemleri oluşturmaktadır.

UMAR üyeleri olarak, bu zorlu dönemde demokratik ve meslekî hakların savunulması, şehirlerimizin sağlıklı geleceğinin güvenceye alınması, çatışmalara karşı barışın sağlanması ve bölgede barışçıl bir geleceğin inşası için bütün kesimleri dayanışma, diyalog ve işbirliği içinde hareket etmeye çağırıyoruz. UMAR’ın önümüzdeki dönem çalışma programının da bu eksende şekillendirilmesi konusundaki kararlılığımızı vurgulamaktayız.”

Etiketler

Bir yanıt yazın