Akdeniz Mimar Sinan Ödülleri Sahiplerini Buldu

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Başkanlığında ve MED 21 Programı işbirliğiyle Akdeniz Bölgesi’ndeki mimari yaratıcılığı desteklemek amacıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen uluslararası "Akdeniz Mimar Sinan Ödülü" sahiplerini buldu.

Ödül töreni ile sergi açılışı, 1 Ekim 2018 – Dünya Mimarlık Günü’nde, MSGSÜ Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezi’nde yapıldı.

MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuarı öğretim üyeleri, Anka Ensemble, Billur Tankişi, Ceylan Ölmez, Tayfun Çelikbilek ve Yunus Altıkanat’ın konser programı ile başlayan törenin açış konuşmasında, MSGSÜ Rektörü Prof. Yalçın Karayağız, Akdeniz Mimar Sinan Ödülü’nün Akdeniz bölgesindeki mimari yaratıcılığın desteklenmesindeki rolüne değinirken, “Mimar Sinan adıyla düzenlenen ödü programına ait törenin, Mimar Sinan’ın mekânlarında düzenlenmesinin” özel önemine işaret etti.

Akdeniz Mimar Sinan Ödülü 2018 Yılı Onur Konuğu ve Jüri Başkanı Fuensanta Nieto ise konuşmasında, mimarlık mesleğinin güzel olduğu kadar zor olduğunu, genç mimarların ve öğrencilerin çalışmalarının Jüri üyeleri tarafından takdir edildiğini, bu ödülün ve başarılarının meslek yaşamları boyunca kendilerine destek ve yol gösterici olacağını, bu anlamda Akdeniz Mimar Sinan Ödülünün önemli bir platform yarattığını ifade etti. F. Nieto sözlerini tüm katılımcılara ve Organizasyon Komitesine teşekkürlerini sunarak tamamladı.

Med 21 Başkanı Prof. M. Nadir Aziza adına, jüri üyesi Prof. Najla Allani meslektaşlarının “Dünya Mimarlık Günü”nü kutlayarak başladığı konuşmasında, 11 farklı ülkenin yer aldığı organizasyonun bir çeşitlilik arz ettiğini ifade etti. “Bütün bu farklılıkların, MED 21 programı çerçevesinde, farklı disiplinlerde; insani bilimler, tıp alanı, sosyal bilimler ve tabii ki mimarlık alanlarında ortak projeler oluşturarak işbirliklerini destekleyen bir platform oluşturduğunu” belirtti. N. Allani sözlerini, François Mitterrand’ın “Aslında mimarlık insan bedeninin binalar ve yapılarla vücuda gelen halet-i ruhiyesini ve dönemin özünü yansıtan en önemli araçlardan biridir, varlığın sürekliliğini sağlamakta önemli bir mihenk taşıdır” sözlerini ekleyerek tamamladı.

Ardından Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Rektör Prof. Yalçın Karayağız, Onur Konuğu ve Jüri Başkanı Fuensanta Nieto ve MED 21 Başkanı temsilcisi Prof. Najla Allani, “Mimarlık” kategorisinde Eşdeğer Birincilik Ödüllerini, Roger Such, Lillo Giglio ve Nunzio Gabriele Sciveres’e takdim ettiler. Sonrasında “2014 Akdeniz Mimar Sinan Ödülü” sahibi Cengiz Bektaş, Ödül Komitesi ve Jüri üyeleri Prof. Fani V. Tsinika, Doç. Dr. Zeynep Eres ve Paolo Belloni; “Diploma Projesi” kategorisinde Eşdeğer Birincilik ödüllerini Emanuele

Moro, Cindy Moukarzel, Margaritha Zakynthinou-Xanthi, Elena Mylona, Zoi Tzounitou ve Catherina El Skaff’e takdim ettiler.

Son olarak Akdeniz Mimar Sinan Ödülü Jüri Üyeleri; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İncedayı ve Mimar Sinan Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Derin Öncel, “Diploma Projesi” kategorisinde Eşdeğer Mansiyon’a değer bulunan Hanna El-Dineh, Mariam Barsoum, Jude Abuelgnaham, Pınar Kılıç, Abdallah Ehsan Al-Allaf’a ödüllerini takdim ettiler.

Etkinliğin ikinci gününde, 2 Ekim 2018’de, MSGSÜ Sedad Hakkı Eldem Oditoryumunda hazırlanan konferans programı gerçekleştirildi. Program, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Deniz İncedayı’nın, günümüzde mimarlığın değişen sosyal ve kültürel rolüne ve bu bağlamda “Akdeniz Mimar Sinan Ödülü”nün önemine vurgu yaptığı ve tüm ödül sahiplerine, katılımcılara, emeği geçenler ile destekleyenlere teşekkür ettiği açılış konuşmasıyla başladı. Mimar Sinan Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Derin Öncel ise, tüm katılımcılara ve ödül alanlara teşekkürlerini sundu. Açılış konuşmalarının ardından ödül alan mimarlar, Roger Such, Nunzio Gabriele Sciveres ve Lillo Giglo’nun, mimari yaklaşımlarını, yapılarını ve projelerini anlattıkları sunuşlarına ve sonrasında katılımcılardan gelen soru ve yanıtlara yer verildi. Konferansın ikinci ve son bölümünde ise, 2018 Yılı Onur Konuğu “Nieto & Sobejano Mimarlık” adına katılan ana konuşmacı Fuensanta Nieto’nun projelerini zengin görsellerle tanıttığı konuşmasına yer verildi. Kapsamlı programıyla mimarlık eğitimi açısından önemli bir katkı olarak değerlendirilen etkinlik, tüm konuşmacılara, katılımcılara ve destekleyenlere teşekkür edilerek sona erdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın