Akaretler artık ‘Sanatevler’

Sultan Abdülaziz'in emriyle 1870'li yıllarda Dolmabahçe Sarayı'nda görev yapan memurlar için inşa edilen Akaretler Sıraevler, bugün İstanbul'un en gözde sanat merkezi.

19’uncu yüzyılda pek çok Osmanlı eserinde imzası bulunan Balyan ailesinden Sarkis Balyan’ın mimarlığını yaptığı Sıraevler’de son birkaç ay içinde birer birer kapılarını açan galeriler semte bambaşka bir hareketlilik kattı.Yani bir zamanlar Osmanlı döneminin ünlü saray ressamı Fausto Zonaro’nun da yaşadığı Akaretler, yıllar sonra özüne dönmüş oldu. Sıraevler’in yeni sakinleri; Artlimits, Art On, Autoban, C.A.M., Derin Design, Galerist ve Rampa gibi Türkiye’nin önde gelen sanat ve tasarım galerileri. Bugün saat 17.00 22.00 arasında düzenlenecek “Akaretler Art&Design Day” nedeniyle ise semt çok hareketli…

GALERIST
Süleyman Seba Caddesi’nde karşınıza ilk çıkan sanat merkezi Galerist. Cam kapısından içeri girdiğinizde; yolları İngiltere’deki ünlü sanat okulu Central Saint Martins’de kesişen Türk ve Norveçli iki sanatçının sıradışı çalışmaları karşılıyor sizi. Can Sayınlı ve Jorgen Evil Ekvoll’un “Whenever/Her Ne Zaman” isimli sergisi el dokuması ipek halılardan oluşuyor. Adres: Süleyman Seba Cad. No. 4-8-10

ART ON
Gelelim Art On’a. Geçtiğimiz ay Damien Hirst, Gary Hume ve Paul Morrison gibi sanatçıların eserleriyle kapılarını açan galeri, şu an Ali Alışır’ın “Sanal Mekânlar” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Alışır, bugün saat 19.00-19.45 arası Art On’da sanatseverlerle buluşacak.
Adres: Şair Nedim Cad. No. 4

DERİN DESIGN
Şair Nedim Caddesi’nin sonunda yer alan Derin Design, 2011 koleksiyonunun tanıtımını bugün gerçekleştiriyor. Koleksiyon Aziz Sarıyer, Defne Koz, Arif Özden, Tanju Özelgin, Bülend Özden ve Derin Sarıyer gibi ünlü tasarımcıların imzasını taşıyor.
Adres: Şair Nedim Cad. No. 20/D

C.A.M.
Kapılarını 2 Mayıs’ta açan C.A.M. Galeri ise, Ahmet Elhan’ın “İkililer/Diptychs” adlı sergisine ev sahipliği yapıyor. Elhan, saat 18.00’den sonra ziyaretçilerle buluşmak üzere Cam Gallery’de olacak.
Adres: Şair Nedim Cad. No. 2

AUTOBAN
Vespa’nın 65’inci yıl şerefine yeniden ürettiği efsanevi scooter’ı Vespa PX 150, Autoban imzasıyla karşımıza çıkıyor. Seyhan Özdemir ve Sefer Çağlar’ın yeniden yorumladığı Vespa PX 150’ler, saat 20.00 itibarıyla Autoban’ın müzik ve kokteyl eşliğinde yapılacak açılış partisinde tanıtılacak. Autoban’ın yeni koleksiyonu da görücüye çıkacak.
Adres: Süleyman Seba Cad. No. 12-16

ART LIMITS
Art Limits’te bugüne özel olarak Adnan Çoker, Burhan Doğançay, Ergin İnan, Ferruh Başağa, Güngör Taner, Sinan Demirtaş, Tülin Onat ve Zekai Ormancı’ya ait taş baskı eserleri sergilenecek.
Adres: Şair Nedim Cad. No. 14

RAMPA
Rampa’nın biraz karanlık girişinden 2 kat aşağı indiğinizde Nilbar Güreş’in düşündüren fotoğrafları karşılıyor sizi. Bir de Avrupa’daki “İslamofobik” bakışın ürettiği kadın imajına tepki olarak doğan video performansı… Rampa’da saat 17.00’de, kahve ve şarap eşliğinde özel bir sergi turu yapılacak.
Adres: Şair Nedim Cad. No. 21a

NE YİYECEĞİZ?
Akaretler’in restoran ve kafeleri de bugünün heyecanını yaşıyor. Şair Nedim Caddesi’ndeki Corvus’un köz patlıcanlı linguinisi mutlaka denenmeli. Minyon’da (Süleyman Seba Cad. No.24) ise önerimiz, avokadolu okyanus yengeci ve Minyon kareburger. Biraz yukarıdaki Der Die Das (Süleyman Seba Cad. No. 34) diğerlerine göre daha sıcak bir mekân. Burası da Toskana usulü tavuğu ve kuzu kaburgasıyla ünlü.

GECE ADRESLERİ
Akaretler geceleri de hareketli. Çünkü İstanbul’un en popüler mekânlarından Al Jamal Badawi ve Kalamata Meyhane burada. Al Jamal Badawi’nin (Süleyman Seba Cad. No. 46) parıltılı dekoru ve eğlenceli müzikleri kadar mutfağı da meşhur. Şehrin en gözde meyhanelerinden Kalamata’da ise (Süleyman Seba Cad. No.45) leziz mezelere Tuba ve Kosta’nın müziği eşlik ediyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın