Ai Weiwei’nin Türkiye’deki İlk Sergisi 12 Eylül’de Sakıp Sabancı Müzesi’nde Açılacak

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi, Akbank'ın desteğiyle Ai Weiwei'in Türkiye'deki ilk sergisine ev sahipliği yapıyor.

12 Eylül 2017 tarihinde açılacak sergide sanatçının çalışmalarından geniş bir seçkiyle birlikte yeni işleri de sunulacak. Ai Weiwei’in porselen çalışmalarına odaklanan serginin anlatısı, sanatçının hem hayat hikâyesinin, hem de onun el sanatları geleneğine ve sanat tarihine yaklaşımının izlerini taşıyor.


Ai Weiwei Han Hanedanı Vazosunu Düşürmek, 2016 LEGO parçaları Ai Weiwei Studio

Sergi, Ai Weiwei’in çalışmalarında tekrar tekrar görülen temaların kullanılmasıyla kurgulanmış bir yapı aracılığıyla onun sanatına kapsamlı bir bakış sunuyor. Sanatçının sahicilik, çağlar boyu değer sistemlerinin dönüşümü ve kültür tarihi kavramlarını irdeleyen çalışmaları, izleyenleri söz konusu kültürel, sanatsal ve tarihsel değerleri anlamaya çağırıyor. 


Ai Weiwei Perspektif Etüdü, 1995-2011 Tiananmen Meydanı, 1995 Siyah beyaz fotoğraf Ai Weiwei Studio

Çalışmalarına “kültürlerin hazır objelerini” yerleştiren Ai Weiwei, izleyiciye yeni yorum olanakları sağlıyor ve objelerin bağlamlarına göre nasıl birbirinden bütünüyle farklı değerlere göre yargılanabileceğini gösteriyor.

Ai Weiwei, replika çalışmalarında sahicilik kavramını sorgulayarak, özgün obje ile kopyası arasındaki farkı çürütüyor. Bugüne ulaşmış antikaların kalıntıları ışığında, Ai Weiwei Çin ve Yunan çömlek bezemeleri ve Mısır duvar resimlerinin mantığını uyarlayarak tarih konusunda düşünüyor ve bize çağdaş dünyaya dair kapsamlı bir bakış açısı sunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın