Ahşap ve Betona Çevreci Bir Yorum: Ashen Cabin

Tasarım stüdyosu HANNAH Office ve Cornell Üniversitesi Mimarlık, Sanat ve Planlama Fakültesi öğrencileri, beton ve ahşap kullanımını yeniden yorumlayan yeni bir yaklaşım ile bir kabin prototipi tasarladılar.

Leslie Lok ve Sasa Zivkovic tarafından kurulan HANNAH Office, çevresel kaygıların ve gelişen teknolojiler üzerine yaratıcı kullanım metotlarının harmanlandığı bu proje ile yaratıcı tasarıma ilham vermeyi, inşaatta malzeme verimliliğini artırmayı, uzun vadede inşaat maliyetlerini düşürmeyi ve üretim araçlarının çok yönlülüğünü desteklemeyi amaçladı.

Cornell Üniversitesi Mimarlık, Sanat ve Planlama Fakültesi, ülke çapında yerli dişbudak ağaçlarını yok eden ve bugün Amerika Birleşik Devletleri genelinde 8,7 milyar ağaç için büyük bir tehdit oluşturan istilacı zümrüt kül kurduna karşı yaratıcı bir çözüm geliştirdi.

Cornell Üniversitesi’ndeki Robotik Yapı Laboratuvarı’nın (RCL) yürütücülüğünü üstlenen Zivkovic ve ekibi, eBay’de keşfettikleri ve daha önce General Motors için araba yapımında kullanılan bir robotik kolu, ahşabı yapı ölçeğinde metodik olarak kesmek ve şekillendirmek üzere yeniden programladı.

Bu sistem, zarar görmüş dişbudak ağaçlarının inşaat süreçlerinde kullanımını mümkün kılıyor. HANNAH Office ise, New York’un kırsal kesiminde bu teknolojiyi kullanarak çevre krizine yanıt veren; inşaat endüstrisinde robotik ve 3D baskı gibi teknolojilerin kullanımını geliştiren bir kabin evi prototipi tasarladı ve inşa etti.

Bu robotik kola ek olarak Cornell araştırmacıları, yeryüzünde en yaygın kullanılan yapı malzemelerinden biri olan beton için de çalışmalarda bulundu ve kalıp gerektirmeyen, üretim süreçlerinde minimum miktarda beton kullanan bir 3D baskı sistemi geliştirdi. Malzeme tasarrufu sağlayan bu sistem, yapıların karbon ayak izini minimize eden önemli bir aktör olarak öne çıkıyor.

Tasarlanan kabin prototipi, Amerika Birleşik Devletleri’nde ve belki de küresel ölçekte sürdürülebilir konut tasarımı ve inşaat üzerine yeni bir yaklaşım sunuyor.

Yaratıcı tasarımı, ABD’de yaygın olarak kullanılan inşaat malzemelerinden ikisini (beton ve ahşap) bir araya getirerek, bu öğeleri yeniden kullanma tekniklerini yeniden yorumluyor.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın