Ahşap Mikro Kütüphane

SHAU tarafından tasarlanan Warak Kayu Mikro Kütüphanesi, Java adasındaki Semarang’ın kentsel dokusu içerisinde prefabrik olarak inşa edildi.

Warak Kayu Mikro Kütüphanesi, düşük gelirli mahallelere hizmet etmeyi amaçlayan, çevreye duyarlı tasarım ve materyallerle sosyal olarak performans gösteren çok işlevli topluluk alanları yaratarak okuma ilgisini artırmaya yönelik bir girişim olan mikro kütüphane serisinin beşinci projesi. Kütüphane serisinin ilki 2016 yılında inşa edilen, cephesinde atık dondurma kapları kullanılan bu örnek.

Pasif iklimlendirme ilkeleri etrafında geliştirilen ve tamamen FSC sertifikalı ahşaptan inşa edilen kütüphane, sadece düşük gelirli bir mahallede okumayı teşvik etmekle kalmıyor, aynı zamanda ahşap inşaat teknikleri için canlı bir eğitim noktası olarak da hizmet veriyor.

Kütüphane, şehir merkezinde nehir manzaralı ve yerel bir turistik cazibe merkezi olan Kampung Pelangi’de “gökkuşağı köyü” olarak adlandırılan, halka açık bir meydan olan Taman Kasmaran üzerinde konumlanmış. Meydanda warungs ismi verilen küçük satıcılar bulunan bir kafeterya ve yakınlarda bir okul bulunuyor.

SHAU’nun tasarımı kütüphane, şehrin ücretsiz otobüs turunun duracağı turizm rotasının bir parçası, böylece binanın erişimini ve etkisini artırması da planlanıyor.

Kütüphaneyi yerden yükseltmek, çeşitli mekansal konfigürasyonlara imkan sağlıyor. Zeminde atölyeler için kullanılabilecek geniş bir yarı açık alanın yanı sıra sunumları veya filmleri izlemek ve çocukların ilgisini çekmek için girişte geniş bir tribün var. Kütüphanede, çocukların uzanabileceği, rahatlayabileceği ve okuyabileceği, aynı zamanda altındaki boşluktan ebeveynler ve arkadaşlarıyla doğrudan iletişim kurabileceği bir ağ bulunuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın