Ahşap ile Sürdürülebilir ve Dayanıklı Bir Konut Tasarımı: FdP Evi

Öncü bir tasarıma, berrak ve zarif hatlara sahip olan ev, doğal çevrenin ruhunu tamamlayarak Alentejo manzarasıyla bütünleşiyor. Bu bütünlük, Kebony ahşabı ve betonarmenin mükemmel kombinasyonu ve bu malzemelerin doğal renklerle harmanlanması ile karşımıza çıkıyor.

Fotoğraflar: Woodtarget

Mimar Gonçalo Bonniz, az bakım gerektiren ve sürdürülebilir kaynaklı Kebony ahşabını konutun cephelerinde kullanmış. Daha fazla yüzey işlemi ve bakım gerektirmeyen Kebony, yapıda kullanılan bir diğer ana malzeme betonarme ile uyumlu koyu kahve bir renge sahip.

Ahşabın bu koyu kahverengi tonu; ısı, güneş ışığı gibi elementlere maruz kaldığında zamanla gümüş-gri bir patina kazanacak. Kebony ahşabı, renklerindeki değişiklikle bile yapıdaki diğer malzemelere uyum sağlayacağı gibi, sert iklim koşullarında ihtiyaç duyulacak bir dayanıklılığa da sahip. Böylelikle yapı, bakım gerektirmeden, kontrollü bir yaşlanma gösteriyor.

Kebony ahşabıyla inşa edilen Portekiz evinin mimarı Gonçalo Bonniz: “Konumundan büyük ölçüde ilham alan projenin ana hedeflerinden biri, manzaraya hakim bir eve sahip olmaktı. Arazinin morfolojik yapısı, güneşin yönü ve çarpıcı manzaraların bütünü, tasarıma rehberlik eden unsurlardı.

Korunmuş ağaçlar evin şeklinin oluşmasına yardımcı oldu böylelikle yapıyı çevre ile daha da bütünleştirdi ve bu projenin gelişimi için doğal renkler çok önemliydi,’’ diyor.

Mimar ayrıca projede kullanılan renk paletinin, evin kırsal manzarasına doğal bir biçimde karışmasını sağlayan önemli bir faktör olduğunu belirtiyor. Renk paleti çok renkli arduvaz, gri pigmentli beton ve koyu kahve renkli Kebony ahşabından oluşuyor.

Kebony, evin iç kısımlarında da güçlü bir varlığa sahip. Dış cephede ve döşemede uygulanmasının yanı sıra, mutfak alanı da dahil olmak üzere evdeki mobilyaların büyük bir bölümünde, gardrop gibi mobil alanlarda ve 3 metre uzunluğundaki kapılarda Kebony ahşabı kullanıldı. Bu tamamlayıcı özellikler ile çarpıcı, doğal ve konumu ile uyumlu bir ev ortaya çıktı.

 

Etiketler

Bir yanıt yazın