Ahşap Çay Evi

Öğrenciler ve genç tasarımcılara yönelik olarak düzenlenen 2022 Mood for Wood uluslararası tasarım atölyesi kapsamında GRAU architects, atölye katılımcılarıyla işbirliği içinde, Češký Těšín barajının kıyısında çay evi tasarladı.

Foroğraflar: Matej Hakár

Tasarım, çağdaş ifade araçlarıyla şekillenmiş geleneksel Japon çay evleri mimarisine dayanıyor. Strüktür, karmaşık bir statik yapı oluşturan ahşap elemanları birbirine bağlayan basit bir tasarım ilkesiyle çalışıyor.

Çay seremonisi için meditatif bir alan ya da hoş bir yaz çardağı olarak kullanılan pavyon, ziyaretçilerin dikkatini baraja, görüntülere, seslere ve hareketlere odaklayarak insanları doğayla yakın bir deneyime davet ediyor.

Pavyon, insanları doğa ile yakın bir deneyime davet ediyor ve ziyaretçilerin seslere, hareketlere ve su rezervuarına odaklanmasını sağlıyor. Ağaç tepelerinin sonsuz manzarası, sakin su yüzeyinin tanımlanmış görünümü ve günlük hayatın koşuşturmacasından uzak olması sayesinde bir kişiyi durmaya, yavaşlamaya zorluyor. Çay seremonisi sırasında masanın etrafında yüz yüze oturan 6 kişinin rahatlıkla konaklayabildiği pavyonun içi, seremoniye belli bir samimiyet izlenimi veriyor. Zarif/hafif, açık yapı, geleneksel Japon iç mekanına atıfta bulunurken modern unsurları da içine alıyor. Çevreleyen ortama uyumlu ve hassas bir şekilde uyum sağlıyor.

Geleneksel çay seremonisinin birkaç kuralı tasarıma aktarılmış. Her ziyaretçi içeriye girerken, törendeki tüm katılımcıların eşitliğinin bir sembolü ve yapının en alçak yatay kirişi olan niriji-guchi kapısının altından geçmek için eğiliyor. Aynı zamanda, girişte yön verici bir görünüm, dikkatleri su deposuna çekiyor. Düzeneğin ortasındaki alçak bir masa, Japon kültüründe alışılmış olduğu gibi ziyaretçileri dizlerinin üzerine oturmaya davet ediyor.

Yapının alt kısmının kontrplak levhalarla sağlamlaştırılması, mahremiyet ve dış seslerden kopmayı sağlıyor. Açık giriş çerçevesi, içeriye bir bakış sağlıyor ve yoldan geçenler devam eden çay seremonisini görebiliyor. Masanın yüksekliği hem çay seremonisi sırasında hem de oturma ve sessizce tefekkür için bir tezgah olarak kullanıldığından çok yönlülük sağlıyor, böylece sadelik ve estetik inceliğe odaklanan Japon ideolojisini takip etmiş oluyor. Masa, pavyonun merkezi mobilyası haline geliyor ve derinliği törene katılanların karşılıklı bir duygu ile birbirine yakın oturmasına olanak tanıyor. Çok işlevli bir karaktere sahip olan pavyon, çay seremonisinin yanı sıra dinlendirici doğa manzarası eşliğinde keyifli bir yazlık pavyon olarak da işlev görüyor. Kare şeklindeki kat planı sadeliği ifade ediyor ve birincil unsurların kullanımı, madde ve insanın sembolünü tasvir ediyor.

Pavyonun strüktürü, yapı için izin verilen maksimum 4 metre yüksekliğe, 3×3 kesit alanına sahip kare kesitli ahşap ladin kütüklerden oluşuyor. Ham ahşap unsurlar, bir rahatlık hissi veren, ancak seremoninin kendisinden uzaklaşmamak, bir barış ve uyum duygusu elde etmekten alıkoymamak için hala minimalist tutulan, yumuşak bir kumaşla tamamlanıyor. Kullanılan diğer malzemeler ise; ladin döşeme kalasları, huş kontrplak ve çatı jeotekstili…

Çapraz olarak sabitlenmiş kumaş ve huş kontrplak ile iki yan duvarın kapatılmasını, mahremiyeti, güneş ve yağmur gibi hava koşullarına karşı önlem alınmasını sağlıyor, ancak aynı zamanda çerçeve yapısının havadar kalmasına ve bağlantıya izin verecek kadar açık kalmasına imkan veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın