Ahmet Ratib Paşa Köşkü Restore Edilecek

İstanbul İl Özel İdaresi tarafından proje çizim çalışması yaptırılan Ahmet Ratib Paşa Köşkü’nün (Çamlıca Kız Lisesi) restorasyon çalışmalarına 2011 yılı içerisinde başlanması bekleniyor.

1892-1908 yılları arasında Hicaz Umumi Valisi olarak görev yapmış olan Müşir Ahmet Ratib Paşa tarafından, Mimar Kemaleddin Bey’e yazlık köşk olarak yaptırılan bina, Art Nouveau özellikler taşıyor. Maarif Nazırı Şükrü Bey’in girişimleriyle 1913 yılında İnas Sultanisi adıyla faaliyet göstermeye başlayan Çamlıca Kız Lisesi, Türkiye’nin ve İstanbul’un ilk yatılı kız okuludur.

Birinci Dünya Savaşı’yla birlikte kapanan ve savaşın hemen ertesinde yeniden açılan okul, Çamlıca Kız Lisesi adını almıştır. 1923-1934 aralığında Çamlıca Ortaokulu olarak hizmet veren okul, 1939-1940 öğretim yılında yapılan bir düzenlemeyle Çamlıca Kız Lisesi’ne dönüştürülmüş ve yatılı olarak hizmet vermeyi sürdürmüştür.

Acıbadem’deki 54 odalı köşkün ilk sahibi Ahmet Ratib Paşa olmuş ve köşk, II. Meşrutiyet’ten sonra Maarif Bakanlığı tarafından alınarak, Acıbadem Yatılı Numune Kız Lisesi, Kız Orta Okulu, Çamlıca Kız Lisesi isimleriyle farklı dönemlerde eğitim amaçlı kullanılmıştır. Bütün kapı ve pencereleri oyma sanatçıları tarafından yapılan, merdiven korkuluklarında değerli bakara kristali kullanılan, ahşap aksamı ile çevresindeki binalardan ayrılan köşkün proje çizimleri devam etmekle birlikte, yakın bir zamanda da Özel İdare tarafından uygulama süreci başlatılacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın