Ağırbaş & Wienstroer Mimarlık’a İşveren Ödülü

Ağırbaş & Wienstroer Mimarlık ofisi Almanya’da iki yılda bir verilen İşveren Ödülü "Deutscher Bauherrenpreis" sahibi oldular. 2010 senesinde Südliche Furth Projesiyle aldıkları ödülün ikincisi şimdi de Erfttal Projesi'ne verilecek.

Jürinin Değerlendirmesi:

Neusser Bauverein AG gurubu, 1970li yıllardan kalmış, günümüz kentsel yapısına uygun olmadığı, ekolojik açıdan gereksinimleri karşılayamamasından dolayı kiraya verilemeyen sekiz, dokuz ve on katlı binaların değişimine karar verdi.

Yeni yapılması öngörülen binaların en fazla üç katlı olması ve enerji tasarrufu fikri ile dizayn edilmesi talep edilmiştir. Aile dostu binaların 2009 Enerji Korunumu Yasasına uygun şekilde yapılması kararı alındı. Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı işverenin de çevre korumasına katkıda bulunmasına olanak sağlayacaktır. Neuss konut piyasasında giderek artan sofistike talepler bağlamında, bu proje çok çeşitli daire tipolojileri, grup evleri, sosyal kurum destekli bakım evleri gibi sürdürülebilir bir karışık yaşam önerileri sunmaktadır.

Projede tasarlanmış olan tüm binalar batı ve güneye yönlendirilmiştir. Tasarlanan toplam 113 daire bahçe veya balkon ile donatılmıştır. Aynı zamanda, oyun ve sosyal paylaşım alanlarına ve araçsız yeşil alanlara oldukça fazla yer verilmesi projeye ek değer kazandırmıştır. Binalar, kentsel yapı tasarımı ve yapı strüktürüyle bütünleşmiş gürültü bariyeri duvarı ile önemli bir karakter kazanmıştır. İlk olarak, tasarlanan gürültü bariyeri duvarı sayesinde, yoğun ana yol gürültüsü uzaklaştırılmış böylece kaliteli bireysel ve kamusal alanlar oluşturulmuştur. İkinci olarak, konutlara ulaşım açık galeri sistemine sahip koridorlar ile sağlanmıştır. Birçok binanın ortak asansör kullanması maliyeti düşürücü önemli bir noktadır. Tüm konutlar engelli erişimine olanak sağlamaktadır.

Gürültü bariyeri duvarı sadece işlevsel olarak projeyi zenginleştiren bir unsur değil, aynı zamanda konut bloklarını tasarımsal açıdan bağlayıcı niteliktedir. Bu da sosyal birlikteliği sağlama açısından güçlü bir etki yaratmaktadır.

Çeviri: Hatice Mert Yunak

Etiketler

Bir yanıt yazın