Ağaçlık Alan İçinde Umumi Bir Tuvalet

Edge Studio tarafından tasarlanan Nantou Umumi Tuvalet Projesi, Shenzhen'deki Shennan ile Nanshan Bulvarları'nın kesişimindeki ağaçlık alanda yer alıyor.

Fotoğraflar: Zhuoheng Fu

Ormandaki ağaçların taç yüksekliği on beş metreden ve ana dalların yüksekliği üç metreden fazla, bu sayede ağaçların gölgesi zemini kaplıyor ve şehir merkezinde nadir bir gölgelik alan oluşuyor.

Umumi tuvalette kadınlar için 8, erkekler için 7 tuvalet bölümü, engelli tuvaletleri, bebek bakım odası ve yönetim odasını kapsıyor. Tüm bu alanların tek bir binada bulunması istendiğinden, projenin 80 metrekareden fazla yer kaplaması ve bu yüzden bazı ağaçların kesilmesi gündeme gelmiş. Ancak, sonuç olarak ağaçların korunmasına karar verilmiş böylelikle proje için bir dizi koruyucu şemsiye görevini de üstlenmişler.

Alandaki tüm ağaçları korumaya karar verdikten sonra, tasarım amacı, yapısal zemindeki tüm ağaçların ana kök sisteminden nasıl kaçınılacağına odaklanmak olmuş. Bina fonksiyonuna uygun olarak form dört benzer küçük yaprak birimine bölünmüş, yaprakların ucu girişi ve daha geniş olan gövde tuvalet alanını oluşturmuş.

Binanın yüksekliği, gövde dalının konumuna bağlı olarak 3,2 metreden daha alçak olacak şekilde sınırlanmış. Dört alt ve küçük birim, kök aralığının ilerisine dikkatlice yerleştirilmiş bu şekilde; dört yaprak; mimari yerleşimini biçimlendiren doğal kurallar ile bina arasında doğal bir ilişki sağlanmış. Her bir yaprak ünitesinin girişi küçük bir avlu ile çevrelenmiş ve ağaçlık alana açılan yol korunmuş.

Her birim, sütun temelinin kökten uzak kalmasını sağlamak için iç kısmın merkezi ekseni üzerinde düzenlenmiş iki sütun ile donatılmış; bu şekilde temel çukur kazısının kapsamı kök sistemini korumak için daha da azaltılmış.

Bileşenlerin yükünü azaltmak için, çatıda çelik konstrüksiyon tercih edilmiş. Çift katmanlı korniş tasarımı sayesinde, metal perde duvarının muhafaza yapısından tamamen ayrılan entegre bir “yüzen çatı” oluşturulmuş. Koyu gri metal kaplama perde duvarı ile kaplanmış yapısal alan, ekipman boru hatlarını barındırıyor.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın