Ağa Han Mimarlık Ödülü Yönetimi Edirne ve İstanbul’daki Törenlerde Yer Aldı

İpekyol Tekstil Fabrikası'nı ödüllendirerek endüstriyel mekanlara dikkat çeken Ağa Han Mimarlık Ödülü Yönetimi, EAA - Emre Arolat Architects ve İpekyol Tekstil Fabrikası'nı Edirne ve İstanbul'daki törenlerle yeniden onurlandırdı.

EAA – Emre Arolat Architects tarafından tasarlanan İpekyol Tekstil Fabrikası’nın kazandığı Ağa Han Mimarlık Ödülü, 25-26 Mayıs 2011 tarihlerinde düzenlenen etkinliklerle İstanbul’da da kutlandı.

Ağa Han Mimarlık Ödülü Direktörü Farrokh Derakhshani, İpekyol Tekstil Fabrikası projesiyle ilgili görüşlerini şu şekilde belirtti: “Proje, endüstriyel mekanlar için akıllıca bir tasarım modeli sunmaktadır. Yapı, daha iyi bir çalışma mekanı sağlamasının yanısıra, oldukça verimli bir iş ortamı olduğunu da kanıtlamıştır.”

SALT işbirliği ile gerçekleştirilen etkinliğe, Ödül Yönetim Kurulu’nun iki üyesi Mohammad al-Asad ve Han Tümertekin, Ödül Büyük Jürisi Başkanı Omar Abdulaziz Hallaj, eleştirmen Hanif Kara ve Farrokh Derakhshani de katıldı.

Ödül Büyük Jürisi, İpekyol Tekstil Fabrikası’nın Ağa Han Mimarlık Ödülü’ne layık görülmesinde en önemli etkenin projenin “herhangi bir sanayi kolu için, özellikle tekstil sektöründe nadir görülen verimli ve keyifli bir çalışma ortamı modeli sunan akıllıca ve yaratıcı tasarım ve mühendisliğe sahip olması” olduğunu açıkladı.

Büyük Jüri değerlendirmesini “”Müslüman dünyasının hızlı bir şekilde sanayileştiği ve Türkiye dahil olmak üzere birçok ülkenin artan işçilik maliyetlerini karşılayabilecek daha yüksek kalitede ürünler geliştirme ihtiyacında olduğu bir zamanda, İpekyol Tekstil Fabrikası akıllıca bir tasarımın, daha yüksek üretkenlik ve kar oranları sağlayabilmesinin yanı sıra nasıl yinelenebilir bir plana sahip, daha temiz ve verimli bir çalışma alanı yaratabildiğini göstermektedir”, yorumu ile sonlandırdı.

Ipekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın, ödülle ilgili duygularını şöyle dile getirdi: “Üretimin tamamını gerçekleştirdiğimiz Ipekyol Tekstil Fabrikası, bizim için kalite ve standartları istikrarlı biçimde güvence altına aldığımız en önemli hamle olmuştur. Türk kadın hazır giyiminde sanayileşmiş tek marka oluşumuzun haklı grurunu yaşatan Ipekyol Tekstil Fabrikası şimdi de dünyanın en prestijli mimarlık ödüllerinden biri olan 11. Ağa Han Mimarlık Ödülü’yle bizi tekrar gururlandırmıştır. Uluslararası arenada başarılarıyla kendini kanıtlamış olan Emre Arolat ile birlikte çok doğru bir işe imza attığımızın bu ödülle altının çizilmesi bizi sevindirmiştir.”

Emre Arolat ise görüşlerini şu şekilde ifade etti; “Aday olarak gösterilen dört yüzden fazla önerinin içinden bu yıl seçilmiş olan beş proje, yerel topluluklardaki yaşam kalitesinin artırılmasına dönük ihtiyacı öne çıkartması ile çevresel, sosyal ve ekonomik mecralarda sürdürebilirliği destekleyerek, bağlamlarına karşı etik bir duyarlılık göstermiş olması gibi nedenlerle ödüllendiriliyor. Jüri, bu projelerin azimle birleşen ümidin, alçakgönüllükle tavlanan gururun ve çeşitlilikten ödün vermeyen birliğin hikayesini anlatmakta olduğunu savlıyor. İpekyol Yapısı’nın da bu genel tanımlamaya ek olarak, işverenin ticari menfaatine dönük işlevsel verimliliği hümanizm ile birleştirmekte olduğu vurgulanmakta.”

Etiketler

4 yorum

Bir yanıt yazın