Afyon Cumhuriyet Meydanı Projesi için Danışmanlık Hizmeti Alınacak

Afyonkarahisar'ın geleceğine yön verecek Cumhuriyet Meydanı Projesi'nde çalışmalar devam ediyor. Afyonkarahisar Belediyesi, Cumhuriyet Meydanı Uygulama Projesi'nin hayata geçmesine yönelik danışmanlık hizmeti alacak.

Komisyonda Değerli İsimler Yer Alıyor

Bilindiği üzere Cumhuriyet Meydanı Projesi için Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışması düzenlenmişti. Alınacak danışmanlık hizmeti sayesinde dereceye giren proje müelliflerinin yapmış olduğu çalışmalar, etaplar halinde değerlendirilecek ve rapor haline getirilerek gerekli şartnamenin hazırlanmasına yönelik çalışmalar yapılacak. Belediye Meclisi’nin oy birliği ile aldığı kararla kurulan komisyonda birbirinden değerli isimler yer alıyor.

Yüksek Mimar Yavuz Selim Sepin, Prof. Dr. Sinan Mert Şener, Prof. Dr. Mehmet Ocakcı, Yüksek Mimar Necdet Beşbaş, Yrd. Doç. Dr. Nuri Serteser, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü’nden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mimar Ayfer Örten, Şehir Plancısı Betül Tarkan, Müteahhit Hüseyin Şehitoğlu, Mimar Oktay Okay, Harita Mühendisi Mustafa Albay ve İnşaat Mühendisi Kazım Çeşeay’ın bulunacağı komisyon, projenin gelişmesi konusunda Afyonkarahisar Belediyesi’ne yön verecek.

Yapılacak bütün işlerin oluşturulan komisyon tarafından değerlendirilmesi, takibinin yapılması ve fikirlerin bir arada toplanması, danışmanlık hizmeti ile gerçekleştirilecek. Proje müellifini tamamen komisyon yönlendirecek.

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Tam Destek

Konuyla ilgili değerlendirme bulunan Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, Afyonkarahisar Cumhuriyet Meydanı Projesi’nin önemine dikkat çekti. Meydan projesine yönelik çalışmalarda İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nin Afyonkarahisar Belediyesi’ne büyük destek vereceğini dile getiren Başkan Burhanettin Çoban “Bilindiği üzere Cumhuriyet Meydanı ile ilgili bir yarışma açtık. Bu arada kendi binalarımızı yıktık. 29 Ekim 2012 tarihi itibariyle Valilik Binası’nın boşaltılıp bize teslim edilmesi planlanmıştı. Ancak eski belediye binamızın SİT alanı içerisinde bulunması ve restore edilmesinden dolayı Bölge Koruma Kurulu’ndan kararlar geç çıktı, plan projeler geç hazırlandı. Muhtemelen bize Hükümet Konağı’nın Mayıs yada Haziran ayı içerisinde teslimi öngörülüyor. Geçen hafta Cuma günü İmar Komisyonu ve İmar ve Şehircilik Müdürlüğü çalışanlarından oluşan heyet İstanbul’a gitti. Komisyonda görev alan arkadaşlarımızla görüşmede bulundular. Kent Meydanı projesi kapsamında danışmanlık hizmeti verecek hocalarımız ve arkadaşlarımız nezaretinde projemizi yapmaya başlayacağız. İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi bu aşamada bize her türlü desteği verecek. Kendileri Afyonkarahisar’daki projeyi önemsediklerini ifade ettiler. Jüri olarak Türkiye’de birçok yarışmaya katıldıklarını ancak Afyonkarahisar’daki kadar profesyonel, hazırlıklı ve iyi bir çalışmanın başka bir yerde olmadığını söylediler” dedi.

Komisyonda görevli Prof. Dr. Sinan Mert Şener’in İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı olduğunu ifade eden Başkan Çoban, kendisinin ilimizi ve projeyi tanıdığını söyledi. Hemşehrimiz Yüksek Mimar Yavuz Selim Sepin’in’de Küçük Çekmece Belediyesi’nin açtığı Kentsel Tasarım Projesi’nde de birinci seçildiğini kaydeden Başkan Çoban; ” Yavuz Selim Sepin Bey, bize İstanbul’dan her türlü desteği sağlıyor. Küçük Çekmece Belediyesi’nin açtığı Kentsel Tasarım Projesi’nde de hemşehrimiz Yavuz Selim Sepin Bey’in projesi birinci seçilmiş. Bu gelişme bizim için de gurur veriyor. Kendisini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz” dedi.

“Afyonkarahisar’ın Kimliğini Kazandıracak Bir Meydan Olacak”

Belediye Meclis Üyesi Betül Tarkan ise Cumhuriyet Meydanı Projesi için Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım Fikir Proje Yarışmasının yapılmasındaki esas amacın beğenilen fikirleri uygulama projesine yansıtmak olduğunu dile getirdi. Betül Tarkan şöyle devam etti;” İstanbul”da gerçekleştirdiğimiz toplantıda yarışmada dereceye giren ilk üç projeler arasında nasıl bir seçim yapılması gerektiği ile ilgili değerlendirmelerde bulunduk. Fikir Projesi yapmamızdaki esas amaç beğendiğimiz fikirleri uygulama projesine yansıtabilmekti. Bununla ilgili hukuki boyutta da çözümler geliştirdik. Toplantı sonrasında danışmanlık hizmeti ile birlikte yarışma birincisinin, uygulama projesi yapması konusunda karar aldık. Yarışmadaki bütün projelerden, Afyonkarahisar için en önemli olan fikirler bir araya getirilecek. Ve uygulama projesi hayata geçecek. Özellikle yöresel malzemelerin kullanılması ile ilgili bir değerlendirme yapıldı. Afyonkarahisar’a kimliğini kazandıran bir meydan olması konusunda duruldu” dedi.

Yapılacak Bütün İşleri Komisyon Değerlendirecek

Danışmanlık hizmetinde bulunacak komisyonun projenin gelişmesi konusunda belediyemize yön vereceğini aktaran Betül Tarkan, ” Projenin profesyonel anlamda devam etmesi ve hukuki anlamda belediye’ye sorun çıkmaması açısından bu işin işleme şekli danışmanlık hizmeti almaktan geçiyor. Bir komisyon oluşturduk. Yapılacak bütün işlerin bu komisyon tarafından değerlendirilmesi, takibinin yapılması ve fikirlerin bir arada toplanması danışmanlık hizmeti ile gerçekleştirilecek. Proje müellifini tamamen komisyon yönlendirecek. Yarışma birincisine tamamen bağlı kalmayıp, telif hakkı konusunda da hukuki açıdan çıkabilecek sorunlar Danışmanlık Hizmeti ile çözülebilecek. Danışmanlık Hizmeti ile birlikte bizim belirlediğimiz Mısri Camii çevresindeki Kentsel Dönüşüm projesi ile meydan projesi arasında ilişki kurup kent kültürünü etkileyecek kararlarda bize destek olunacak. Kentsel Dönüşüm Projesini uygulamada da İstanbul Teknik Üniversitesi her aşamasında bize destek olacak.” dedi.

“Afyonkarahisar’ın Yüz Yıllık Misyonu Ortaya Konulacak”

Belediye Meclis Üyesi Hüseyin Şehitoğlu ise Afyonkarahisar’ın gelecekte, yüz yıllık misyonunu ortaya koyacak bir uygulama projesi hayata geçirmeyi hedeflediklerini söyledi. Danışmanlık hizmetinin alınmaması halinde sürecin uzayabileceğini aktaran Meclis Üyesi Hüseyin Şehitoğlu; “Belediye yönetimi olarak danışmanlık hizmeti almadan projenin uygulama projesini birinci olan müellif gurubuna verseydik süreç uzayabilirdi. Biran önce Afyonkarahisar’ın kent meydanına kavuşmasını istiyoruz. Komisyonumuz gerçekten bilgili, tecrübeli, ciddi projeler yapıyor ve danışmanlık hizmetleri veriyor” diye konuştu.

Yapılan görüş alışverişleri neticesinde Belediye Meclisi, Cumhuriyet Meydanı ve Çevresi Ulusal Mimarlık ve Kentsel Tasarım ve Fikir Proje Yarışmasına yönelik çalışmalar yapılması amacıyla komisyon kurulmasına oy birliği ile karar verdi.

Etiketler

Bir yanıt yazın