“Afrodisias, UNESCO’nun kalıcı listesini hak ediyor”

Aydın'ın Karacasu ilçesindeki Afrodisias Antik Kenti'ndeki kazılarda Roma dönemine ait bir heykel ve kavşak noktası ortaya çıkarıldı.

Kazı Başkanı Roland Smith, yaptığı açıklamada, 1961’den beri New York Üniversitesince sürdürülen, bu yıl mayıs ayında başlayan Afrodisias Antik Kenti kazılarının devam ettiğini belirtti. Afrodisias’ın Roma İmparatorluğu döneminde bir Yunan kenti olduğunu ve MÖ 2. yüzyıldan MS 6. yüzyıla kadar uzanan bir tarihi olduğunu ifade eden Smith, ”Afrodisias, sanatın, tarihin ve doğanın güzel bir kombinasyonudur. Afrodisias diğer kentlere oranla çok iyi korunmuş durumda. Anıtlar, yazıtlar ve sanat eserleri mevcut. Bunların hepsini aynı kentte bulabiliyoruz” diye konuştu.

Bu yıl üç yerde kazı çalışması yaptıklarını bildiren Smith, şöyle devam etti: ”Kazı alanlarımızdan biri Tetrapylon caddesidir. Tetrapylon’dan gelip tiyatroya uzanan caddede üç adet kazı açma noktamız var. Bu cadde, kentin geç antik ve antik dönem sonrası yaşamı ile ilgili bilgiler veriyor. Örneğin dün Osmanlı dönemine ait bir katmandan MS 1. yüzyıldan Roma dönemine ait bir vatandaşa ait bir heykel bulduk. Bu heykel bir yerli vatandaşa ait. Kentin ileri gelenlerinden ya da sponsorlarından biri büyük ihtimalle. Sebasteion dediğimiz binanın giriş kapısından geldiğini düşünüyoruz. Aynı zamanda kentin kuzeyinde ızgara planının ne zaman kurulduğunu anlamak için kazılar yapıyoruz. Burada bir kavşak noktası ortaya çıkardık. Bu kavşak noktasında iki drenaj kanalı birbiriyle birleşiyor. Çok önemli bir kavşak olduğu görülüyor. Kazı yaptığımız üçüncü alan ise Hadrian hamamlarıdır. Hadrian hamamlarında konservasyon, restorasyon ve dokümantasyon projesiyle birlikte kazı çalışmalarını sürdürüyoruz.”

Smith, Afrodisias’ın UNESCO Dünya Mirası geçici listesinde yer aldığını hatırlatarak, kentin asil listeye girmeyi hak ettiğini söyledi. Bu listeye Afrodisias’ın girmesi durumunda ziyaretçi sayısının artacağını kaydeden Smith, ”Ayrıca Afrodisias’ın diğer kentler arasındaki konumunu sağlamlaştıracak ve diğerlerine göre avantaj sağlayacak” diye konuştu.

Etiketler

Bir yanıt yazın