Adnan Saygun, İzmir’in En Sağlam Binalarından Biri Olacak

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin eski troleybüs atölyesinin yerinde kuracağı Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde inşaat çalışmaları büyük bir hızla devam ediyor.

40 günde çakılan 1177 adet kazık üzerine kurulacak bina gelecek yıl hizmete girecek. İzmir Büyükşehir Belediyesi, kentin kültür ve sanat yaşamını zenginleştirecek projelerden birisi olan Adnan Saygun Sanat Merkezi’ni hayata geçirmek için çalışmalarına yoğun biçimde devam ediyor. 23 Aralık 2006 tarihinde CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın katıldığı muhteşem bir törenle ilk kazıkları çakılan sanat merkezi, hızlı bir çalışmanın ardından temel aşamasına hazır hale getirildi.

İzmir’i kültür ve sanat alanında geleceğe taşıyacak olan Güzelyalı’daki eski troleybüs atölyesinin yerinde 29.500 metrekare alanda projelendirilen Adnan Saygun Sanat Merkezi’ne yaklaşık 1 aydan bu yana devam eden çalışmalarda toplam 1177 adet kazık çakıldı. Demir ve beton karışımlı eklemeli kazıklar, sanat merkezinin çok sağlam bir zemine dayanmasına olanak sağlayacak.

Yükleme deneyleri ile test edildi

Farklı noktalara çakılan kazıklara yapılan “yükleme deneyleri”nin sonuçları, çalışmanın sağlamlığını da gözler önüne seriyor. Deneye göre, normal şartlarda kazıkların dayanıklılık gücü 22 saatte 200 tona ulaşırken, Adnan Saygun Sanat Merkezi’ndeki çalışmalarda 16 saatte 200 tona ulaşılmış durumda. Kazıkların ve zeminin ağırlığa verdiği tepki, taşıyıcıların oldukça sağlıklı olduğunu kanıtlıyor.

Her bir kazığın 35 vuruşa denk geldiği sanat merkezi inşaatında zeminin yapısına göre bazı kazıklar 13 metre, bazıları da 17 metre derinliğe kadar ilerliyor. Kazık çakma çalışmaları biten Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin, zemin suyu kurutma çalışmaları da devam ediyor. Tüm alan yaklaşık 1.5 metre derinliğe kadar kazılmış durumda ve birbiriyle bağlantılı borular suyu bir araya getirerek dışarıya deşarj ediyor. Tüm bu işlemlerin tamamlanmasının ardından ise sanat merkezinin temelleri kazılacak ve hızlı bir şekilde bina yükselmeye başlayacak.

27.348.407,19 YTL’ye mal olacak olan Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin 2008 yılı içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Proje yarışma ile belirlendi

Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin ilk adımları, 2001 yılında açılan proje yarışması ile atıldı ve yarışmayı mimar Tevfik Kozporan kazandı. İzmir’in, kültür sanat yaşamı için çok önemli olan proje kapsamında, biri konser ve konferansların gerçekleştirileceği 1225 kişilik, diğeri ise tiyatro oyunlarının sahneleneceği 250 kişilik iki salon yer alacak. Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde engelliler de unutulmadı. Engelli vatandaşlarımızın Sanat Merkezi’nin her noktasına kolayca ulaşabilmesi için gerekli olan mimari düzenlemelere projede yer verildi.

Dünya standartlarında akustik

Projenin en önemli çalışmalarından olan akustik düzenlemesi, dünyada önemli projelere imza atan İngiliz ARUP firması tarafından hazırlandı. Avustralya’daki dünyaca ünlü Sidney Opera Binası ve İngiltere’deki Kraliyet Opera Binası’na da imza atan ARUP firması, Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin de en önemli bölümlerinden birini hazırlamış oldu.

Adnan Saygun Sanat Merkezi’de, 1225 izleyici kapasiteli bir büyük salon, 250 kişilik ikinci bir salon, geniş sergi alanları ve dört adet toplantı salonu bulunacak. Merkez, giriş işlevini barındıran “Kent Meydanı”, açık hava ve sanat merkezi olarak kullanılacak “Kültür Platformu” ve “Sanat Merkezi” olmak üzere 3 ana bölümden oluşuyor.

Ayrıca, iki kata yayılan sergi alanları, asansörlü orkestra çukuru, 8 adet simultane çeviri odası, 4 adet toplantı salonu, idari bölüm ve sanatçıların kullanacağı mekanlar, 400 araçlık otopark, sahne ekipmanları ve sanatçılar için otobüs ve TIR yanaşımına uygun ayrı otoparklar olacak. İzmir Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun öngördüğü biçimde, kültür ve sanat merkezinin inşa edileceği arsa içinde bulunan 19. Yüzyıl’dan kalma tescilli yapılar ile tarihi duvarlar korunacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın