Adjaye Associates’in Afro-Amerikan Tarih ve Kültür Müzesi

Smithsonian Enstitüsü’nün yeni binasının temeli atıldı.

Smithsonion Enstitüsü’nün müzelerinden birisi olan ve Adjaye Associates tarafından projelendirilen Afro-Amerikan Tarih ve Kültür Müzesi, Washington DC Constitution Caddesi’nde Ulusal Amerikan Tarih Müzesi ve Washington Anıtı’nın yanında yer alıyor.

30.000 m2‘lik bu müze sergilere, galerilere, idari kurumlara, tiyatrolara ve çeşitli koleksiyonlara ev sahipliği yapacak.

Yer üstünde beş katlı olan (yer altında da katlar bulunuyor) taç şeklindeki yapıya, tarihi Afro-Amerikan zanaatçılığı referans alınarak bronz kafes görünümü kazandırılmış. Yapıdaki desen yoğunluğu ise galerilerin olduğu bölümde dışarıdan bakıldığı zaman algılanacak biçimde güneş ışığı miktarına göre değişiyor.


Büyük sütunlu geniş boşluk

Binaya geniş sundurma çatının altından su havuzunun olduğu güney yönünden giriş yapılıyor. Burası yaz sıcaklarından kaçanlar için mikroklima etkisi yaratan kapalı bir alan oluşturuyor.

Şelalelerden dağılan ışığı Washington topraklarından yüzeye çıkartan bir delik ile toprağın altındaki 3 katlı tarih galerisi ve anıt alanı olarak sembolize edilmiş mistik ve anıtsal bir ambiyans yaratılıyor.

Binaya gelen ziyaretçilere doğal ışık kırılmalarını izleyebilecekleri yerler, bronz kafesin içine yerleştirilmiş camlı alan ve çeşitli beton-ağaç birleşimi kullanılmış bölümler gezdirilecek.

Freelond Grubu ve Davis Brody Bond ile birlikte tasarlanan 500 milyon Dolar’lık projenin, 2015 yılında tamamlanması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın