Adını Cephe Dokusundan Alan “Elmas Ev”

MNM architectes tarafından Rennes’de tasarlanan Diamond House, cephesinde tercih edilen materyalin gün boyunca yarattığı ışık oyunları ile günlük konut yaşamına hareketlilik getiriyor.

Fotoğraflar: Stéphane Chalmeau

Diamond House, parselde bulunan eski bir konutun yerine inşa edilmiş. Eski konut, genişletme çalışmalarına elverişli olmadığı için yıkılarak yerine beş katlı, geniş ve ferah hacimlere sahip, tüm oturma ve yatak odaları caddeye uzak konumlandırılmış ve güney taraftaki bahçeye açılan yeni bir ev tasarlanmış.

Tasarlanan kış bahçesi çok işlevli bir alan oluşturuyor. Bahçe bazen garaj bazen de depo, ek oda veya kiler olarak kullanılabiliyor. Ayrıca, kış bahçesi ile kamusal ve özel alanlar arasında bir eşik ve geçiş mekanı oluşturulmuş. Teknik odalar ise evin kuzey tarafında konumlandırılmış ve kış bahçesinden bu hacimlere doğal ışık sağlanmış.

Evin cephesinde, üreticisi tarafından “Diamond” adı verilen seramik bir kaplama türü tercih edilmiş. Tekdüze ve gümüş renkli bir malzeme olan “diamond”, sekiz yüzeyli yapısı ile güneş ışığına göre değişkenlik gösteren bir görünüm sunuyor ve cephe ile çatıda gölge oyunları oluşturuyor. Yer yer boşluklu, ışık oyunları sunan bu cephe ile yapının kompakt ve basit hacmi bir tezat oluşturuyor.

Cephede ve çatıda seramik kabukların arasında yer yer cam karolar bulunuyor. Cephelere ve çatıya rastgele yerleştirilen yarı saydam cam karoların entegrasyonu sayesinde cadde tarafındaki kış bahçesi algılanabiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın