Adana’da Arsa Kalmadı, Olan da İmarsız

Adana Yapı Müteahhitleri Derneği (AYAMDER) Başkanı Murtaza Kılçık, 2008'den bu yana Adana'da ciddi bir imar karmaşası yaşandığını söyledi. Kıl çık, ''Müteahhitler olarak arsa bulamıyoruz. Olanlar da imarsız.'' dedi.

Sorunun özünde Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeleri arasındaki koordinasyon eksikli ği yattığını vurgulayan Kılçık, ”Yapılan planların hukuka aykırılığı, vatandaşın mağduriyetine kadar bir çok nedenden dolayı yapılan planlar mahkeme kararıyla iptal edilmiştir. Burada iptal nedenlerine baktığımızda ciddi hukuksal sıkıntılar var. Belediyeleri burada direk suçlamak da çok doğru olmaz.

Maalesef Adana’da belli bölgelerde önce yapılaşma, mevzi imar planları yapılmış, yapılaşmalar gerçekleşmiş, ardından siz bu yapılaşmış yere plan oturtmaya çalışmışsınız. Çok kolay değil. Burada belediyeler mecbur kalınca 18. madde uygulamasına girmek zorunda kalıyorlar. Bu mülk sahiplerinin itirazlarına yol açı yor ve ciddi sıkıntılar doğuruyor. Sorunlar uzun bir süreçte oluştu.”

ŞEHİR MERKEZİNDE İMARA KAPALI ARSA OLUR MU?

Geçtiğimiz yıl 1/25 binlik planların tamamlanmasıyla, 1/5 binlik planların gündeme al ındığını açıklayan Kılçık, sözlerini şöyle sürdürdü: ”Geçtiğimiz ay 1/5 binlik planlar kesinleşti ve Büyükşehir’den onaylanarak ilçe belediyelerine gönderildi. Şu anda yoğun bir şekilde ilçe belediyeleri binlik planları düzenliyorlar. Bu süreç çok uzun olunca Adana’da ciddi bir arsa açmazı oldu. Bu da imara açık arsalara talebi artırdı. Arsa sahipleri müteahhit arkadaşlara arsasını sunup, ‘Benim arsam imara açık’ diyor. Bunu artı bir değermiş gibi söylüyor. Adana’nın şehir merkezinde imara kapalı bir arsa olur mu? Oluyor maalesef. Gerçekten Türkiye’nin bir çok bölgesinde pek yaşanmayan sıkıntılı bir süreçten geçtik. En azından bir miktar arsa imara açılırsa, 3-5 ay da olsa, o süreçte arkadaşlarımız ruhsatlarını alır, yeni projeler başlatır. Mahkeme iptal ederse eder, etmezse devam ederiz. Herkes bu arada şansına razı olur. Böyle bir süreç yaşıyoruz. İnşallah neticesi iyi olur.”

NET METREKARE

Son günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın binaların net metrekareleriyle ilgili ciddi çalışması bulunduğunu söyleyen Kılçık, ”İzlediğimiz kadarıyla bakanlık binaların net metrekareleri tapuların üzerine yazılsın diyor. Doğru buluyorum. Ş imdiye kadar yapılan gerek kat irtifakı tapularında, gerekse kat mülkiyeti tapularında arsa payı yazılır, binanın metrekaresi yazılmazdı. Burada bir yasal düzenleme yapılarak binaların net alanlarının yazılması doğrudur.” dedi.

Bunun yanında bir düzenleme daha yapılması gerektiğini kaydeden Murtaza Kılçık, ”Binalarda net, bürüt ve emsal alanlar var. Net alan, bürüt alan tapulara yazılsın, sorun yok. Yalnız emsal alan net alana paralel olsun. Bunda da bir adaletsizlik olmasın. Yani bürüt alan bellidir. Binanın bodrum katından tutun, çatıdaki merdiven kovasına kadar betonarme yapılan bütün metraj bür üt alandır. Net alan da vatandaşın aldığı dairesi içinde kullandığı alandır. Emsal alanın da buna paralel olması lazım. Bunun iyi tartışılması, yapılan bu düzenlemenin içinde, emsal alan tanımlanması yeniden değerlendirilerek makul bir şekle büründürülürse adaletsizlikler giderilecek ve her şey daha şeffaf olacaktır diye düşünüyoruz. Piyasada emlakçılar bir metraj söyler, vatandaş gider metreyi alıp eline metrajı ölçtüğünde arada ciddi farklılıklar vardır. Yanlış anlaşılmalara sebebiyet verebiliyor ve kötü niyetli insanlara fırsat verebiliyor bu durum.” ifadelerini kullandı.

Etiketler

Bir yanıt yazın