“Adalar’a köprü yapalım”

Kaymakamdan ilginç öneri...

Adalar’ın Kaymakamı Ahmet Arabacı şirin kasabayla ilgili projelerini açıkladı: “Su gelmiş, doğalgaz gelmiş, yol neden gelmesin. Büyükada’ya, karayoluyla ulaşım sağlanabilirse Adalar daha yaşanabilir bir yer haline gelir. Dörtte biri daha imara açılırsa daha da canlanır.”

İstanbul’un şirin ilçesi Adalar için Kaymakam Ahmet Arabacı’dan ilginç bir öneri geldi. Adalar’ın ıssız kaldığını ve yeterince hizmet alamadığını savunan Arabacı, köprü yapılmasını önerdi. Arabacı özetle şunları söyledi: “Önerim şu: Nüfus yapısını sürdürülebilir bir noktaya taşımak gerek. İskân oranı dörtte bir. Ormana, yeşil alanlara zarar vermeden dörtte birlik bir alan daha iskâna açılabilir. Bu bir siyasi karar.” KARAYOLU ÖNERİSİ Arabacı, Adalar’a köprü projesini ise şöyle anlattı: “Adalar, doğasıyla tarihi ve kültürel dokusuyla muhteşem bir yer. İstanbul’a yakın. Yaşamak için cazip bir yerleşim alanı. Geçmişte, Adalar’da bir yer satın alabilmek için karşıdan birkaç tane yer satmak gerekiyordu. Şu anda tam tersi. Çünkü standartlar geriye çekildi. İnsanlar burada yaşamayı tercih etmiyor. Büyükada’ya karşıdan karayoluyla bir ulaşım sağlanabilirse, Adalar daha yaşanabilir bir yer haline gelir.”

BOSTANCI 5 DAKİKA
Arabacı, “Bu bir düşünce, herhangi bir çalışma yok. Şimdi ‘Adalar’da trafik yok deniyor’ ve sorun geçiştiriliyor. Koruma adı altında bu kural getirilmiş. Adayı koruyalım derken ıssızlaştırıyoruz. Yolu olmayan bir yer, yerleşim birimi olmaktan çıkar. Bir aksaklık olduğu zaman ulaşım kesiliyor. Doğalgaz gelmiş, su gelmiş, niye yol gelmesin. Vapurla Bostancı’dan gelindiği zaman yarım saat sürüyor oysa arabayla beş dakikadan daha kısa bir sürede gidilebilecek. Diğer adaların birbirleriyle bağlantısı olduğu zaman daha tutarlı olur diye düşünüyorum. En azından Heybeliada’yı da içine alacak şekilde olabilir.

Kıbrıs’a da köprü projesi ortaya atılmıştı

Prof.Dr. Ahmet Vefik Alp de Kıbrıs’la Türkiye’yi bağlayan “Yüzer-Batar Yol Projesi” ortaya koymuştu. 60 kilometrelik yolla Türkiye’den Kıbrıs’a 45 dakikada ulaşılabilecek. Alp’in bir diğer projesi ise “Pendik-Yeşilköy Otoray Yüzer Viyadük” projesiydi.

PRENS ADALARI

◊ Yüzölçümü: 16 bin kilometrekare
◊ Nüfus: 15 bin
◊ Ulaşım: Kabataş, Kadıköy ve Bostancı’dan deniz yolu ile.
◊ İstanbul’un en küçük ilçesi
◊ Prens Adaları da denir.
◊ Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada, Sedef Adası, Sivriada, Yassıada, Kaşık Adası ve Tavşan Adası’ndan oluşur.
◊ İlk vapur seferi: 1846

Etiketler

Bir yanıt yazın