ACT Studio ve Borhaven Arkitekter’den Oslo Limanı’nda Yüzen Bir Sauna Dizisi

ACT Studio ve Borhaven Arkitekter’den Oslo Limanı’nda Yüzen Bir Sauna Dizisi

ACT Studio ve Borhaven Arkitekter tarafından Bademaschinen Sauna, Norveç’in Oslo limanının ortasında yüzen bir sauna dizisi.

Yüzer sauna, Oslo Opera Binası ve merkezi iş bölgesi Barcode’a bakıyor. Sauna’ya Akershus Festning (Akershus Kalesi) boyunca uzanan iskeleden ulaşılabiliyor. Yapı her birinde sauna ve soyunma odası olan iki kuleden oluşuyor. Saunalar açık alanlara, şehre ve fiyorda doğru istenen yönlendirmeyi vermek için bir rüzgar gülü düzeninde düzenlenmiş.

Bademaschinen Saunası adını, 1820’de Oslo’da ortaya çıkan, bir sal olan ilk halka açık deniz banyosundan almış. Bu salda soyunma ve yıkanma imkanları varmış. Adı, zamanında konseptin modernliğini çağrıştırmış ve kısa sürede halkın sağlığına hizmet eden popüler bir hizmet haline gelmiş.

20. yüzyıla doğru sayısız benzer kuruluş ortaya çıkmış ancak Oslo fiyordunun artan kirliliği denizde yıkanmayı sağlık açısından şüpheli bir hale getirmeye başlamış. Bugün, fiyort son 150 yıldır olduğundan daha temiz ve Oslo son zamanlarda sauna ve deniz banyolarında bir artış yaşıyor.

Bademaschinen Sauna, birçok tarihi kaynaktan, özellikle de o dönemde popüler olan 19. yüzyılın deniz banyolarından ilham almış. Kaleyi andıran yerleşim ve kırmızı sarı renk düzeni, Akershus Festning’e olan yakınlığına bir göndermede bulunuyor. Saunanın diğer unsurları ise postmodernist mimarinin kurallarına saygı gösteriyor.

Saunanın inşa aşamasındaki ilk tasarım faktörü, 1960’larda Oslo’nun dışında restore edilerek konuta dönüştürülen bir huzurevinin tik ağacından yapılma pencere çerçevelerinin yeniden kullanılması olmuş. Mevcut pencereler aslında yerleştirildikleri yapısal çerçeveden daha fazlasını içeriyor. Bu sebeple mevcut pencere ölçüleri tasarımın geri kalanını belirlemiş. Mimari bileşenler önceden seçilerek temin edilmiş ve tasarım bu ilişkisel süreçten sonra gelmiş. Kısmen gönüllüler tarafından inşa edilen saunanın fikir aşamasından tamamlanmasına kadar geçen süreç sadece sekiz ay sürmüş.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın