Açık Kapı Mimarlık Festivali Danışma Kurulu İkinci Kez Toplandı

Mimar ve fotoğrafçı Murat Germen, İnsan Yerleşimleri Derneği Başkanı Korhan Gümüş, mimar Ömer Kanıpak ve mimarlık tarihçisi Bülent Tanju'dan oluşan Açık Kapı 2011 Mimarlık Festivali Danışma Kurulu dün ikinci kez toplandı.

Kentin kapalı kapılarını bir kez daha ziyaretçilere açacak olan Açık Kapı Mimarlık Festivali, mimarlık kültürünü desteklemeyi ve İstanbullular’ın yaşadıkları şehri deneyimlemelerini amaçlıyor. 1-9 Ekim 2011 tarihleri arasında, VitrA’nın sponsorluğunda gerçekleşecek olan rehberli gezilerde ziyaretçiler Heybeliada Ruhban Okulu, Yenikapı Marmaray Kazıları, Hollanda Konsolosluğu, Huber Köşkü, Selimiye Kışlası gibi çeşitli mekanları gezme fırsatı bulacaklar.

Açık Kapı Mimarlık Festivali 2011’in danışma kurulu üyeleri Murat Germen, Korhan Gümüş, Ömer Kanıpak ve Bülent Tanju’dan oluşuyor. Dün yapılan danışma kurulu toplantısında Ekim 2011’de gerçekleşecek etkinlik için gezilmesi planlanan binalar konusunda yeni önerilerde bulunan danışma kurulu üyeleri, ayrıca bu yapılar üzerinden yapılacak farklı mimari okumalara da değindi. Bu okumalar dönemsel özelliklere işaret edebileceği gibi mimarlık tarihinde iz bırakan mimarların eserlerinin belirli bir program dahilinde gezilmesini de içeriyor.

Danışma kurulu üyeleri mimarlık tarihi açısından değerli olan bir çok yapının aslında yenileme çalışmaları sonucunda özelliğini yitirdiğini ve gezilerin bu anlamda bir belgeleme niteliği taşıyacağını düşünüyorlar.

Murat Germen özellikle endüstri alanlarının bir fotoğrafçı olarak ilgisini çektiğini ve Harem Liman Bölgesi’nin hem kent içindeki konumu ile hem de liman işlevinin yarattığı mekansal organizasyon ile ilgi çekici bir yer olduğunu belirtirken, bir fotoğrafçı için kentin kapalı kapılarını aralamanın her zaman heyecan verici bir deneyim oldugunu söyledi.

Ekim ayında yapılacak Açık Kapı Mimarlık Festivali 2011’de geziler,gönüllü refakatçiler eşliğinde gerçekleşecek. Refakatçi olmak için Temmuz ayı içinde etkinlik web sayfası üzerinden başvurular kabul edilecek ve refakatçilerden gezdirmek istedikleri mekanlar ile ilgili anlatımlar istenecek. Açık Kapı Mimarlık Festivali’ne ziyaretçi olarak katılmak için ise Ağustos ayının ilk haftasında Açık Kapı Mimarlık Festivali 2011 web sitesi üzerinden başvuru yapmak yeterli.

2010 yılında 46 farklı binaya yapılan 80 gezide yaklaşık 860 kişi gezilere katıldı ve kentin gizemini keşfetti.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın