Açık Kapı Mimarlık Festivali Binası Fener Rum Patrikhanesi Büyük İlgi Gördü

Açık Kapı Mimarlık Festivali kapsamında gezilen önemli binalardan biri de Fener'de yer alan Rum Ortodoks Patrikhanesi idi.

Rehber eşliğinde gezilen Patrikhane, 6. yy’dan itibaren Hristiyanlar’ın din tartışmalarının önemli bir kesimini oluşturan merkez olarak biliniyor.

Rum Ortodoks Patrikhanesi, 16.yy’da manastır olarak kullanılan Aya Yorgi Kilisesi’ne taşınmış. Kilise oldukça sade bir mimariye sahip. Bunun bir nedeni de Osmanlı İmparatorluğu’nun ihtişamlı kilise inşalarına izin vermemiş olması.

Sadeliği yanında değerli eşyaları da içinde barındıran kilisede çok sayıda aziz ikonu mevcut. En değerli kutsal emanet ise, Hz. İsa’nın çarmıha gerilmeden önce bağlanıp kırbaçlandığı sütun. Üç büyük azize ait kemiklerin muhafaza edildiği gümüş ve bakır sandukalar da en çok ilgi çeken eserler arasında. Bunların yanında 5. yüzyıldan kaldığı söylenen patrik tahtı ile üç mozaik ikon da ziyaretçilerin ilgi odağında yer alıyor.

Fener Rum Patrikhanesi’nde ziyaretçilere anlatılan bir başka konu da açılmayan kapı ile ilgili idi. Fener’in eski patriklerinden birinin Osmanlı İmparatorluğu döneminde idam edilmesinden sonra kapatıldığı ve bu olayın anısına hiç açılmadığı biliniyor.

Patrikhane’nin Aya Yorgi Kilisesi’ne bitişik olan idari binaları çok yeni. Yangın binaları yok edince, restorasyon yapılmış. 1991 yılında restorasyon tamamlanmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın