Açık Kapı 2011 Mimarlık Festivali’nde İstanbul’un Gizemli Yapıları Keşfedilmeyi Bekliyor

Açık Kapı 2011 Mimarlık Festivali, festival kapsamında gezilecek binalardan biri olan Özel Saint Michel Lisesi'nde düzenlenen basın toplantısıyla ilgilenenleriyle buluştu.

Arkitera Mimarlık Merkezi tarafından düzenlenen İstanbul’da, olağan koşullarda ziyaret edilmesi mümkün olmayan tarihi ve mimari öneme sahip bina ve mekanların halka açılmasını sağlayan Açık Kapı Mimarlık Festivali’nin ikincisi, VitrA’nın desteğiyle 01-09 Ekim 2011 tarihlerinde gerçekleştirilecek. Festival kapsamında Fener Rum Patrikhanesi, Heybeliada Ruhban Okulu, Yenikapı Marmaray Kazıları, Avusturya Başkonsolosluğu, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, Huber Köşkü, İngiliz Hastanesi gibi merak uyandıran gizemli yapılar keşfedilmeyi bekliyor.

Açık Kapı 2011 Mimarlık Festivali süresince, İstanbul’da bulunan tarihi ya da yakın tarihte inşa edilmiş, ziyaret için özel izin alınması gereken bina ve mekanlara, Türkiye’nin önemli mimarlık ofislerine geziler düzenlenecek. Böylelikle mimarlık pratiğinin İstanbul’daki ofislerde ne şekilde işlediği de katılımcılar tarafından görülebilecek. Kentin kültürel ve mimari dokusunu daha yakından tanımak isteyenler, www.acikkapi.gen.tr adresinden gezilere kayıt yaptırabilecek. Katılım için sınırlı sayıda kontenjanın bulunduğu geziler, gönüllü rehberler eşliğinde gerçekleştirilecek.

Konuyla ilgili olarak, Özel Saint Michel Lisesi Jeanne D’Arc Salonu’nda düzenlenen basın buluşmasında bir konuşma yapan Arkitera Mimarlık Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Yılmaz, ilki geçtiğimiz yıl “Avrupa Kültür Başkenti Projesi” kapsamında hayata geçirilen festivalin, 2.sini gerçekleştirmekten duydukları memnuniyeti dile getirdi. Yılmaz, “Bu yıl 50 olan gezilecek bina sayısını, önümüzdeki yıl 100’e çıkaracağız. Serbest Mimarlar Derneği ile yapacağımız iş birliği kapsamında, Ankara’da da 100 binanın mevcut gezi kapsamına alınmasını planlıyoruz. Sadece mimarların değil, dileyen herkesin katılabileceği festivale, şu ana kadar 750 kişi kayıt yaptırdı. Bu sayıyı ilerki senelerde 3.000’lere çıkarmayı amaçlıyoruz. Binaları, Bülent Tanju, Murat Germen, Ömer Kanıpak ve Korhan Gümüş’ten oluşan 5 kişilik Danışma Kurulu’yla birlikte belirledik. Amacımız, normal şartlarda girilemeyen ya da girildiği halde gezmek aklımıza gelmeyen binaların ve mekanların kapısını halka açmaktı. Listemizde sinagoglar, kiliseler, konsolosluklar gibi izin alınması zor binalar da yer alıyor.” dedi.

Festivalin sponsorluğunu üstlenen VitrA’nın Marka İletişim Müdürü Algın Can, gündelik hayatta pek çok kez önünden geçilip, içerisine girmenin mümkün olmadığı bina ve mekanları gezme fırsatı yaratan etkinliği desteklemekten, büyük bir mutluluk duyduklarını ifade etti. Can, “Açık Kapı 2011 Mimarlık Festivali, iyi mimarlık uygulamalarında mimarların çözüm ortağı olan, mimarlık kültürünü her zaman destekleyen VitrA için çok önemli bir etkinlik. Festivalin, mimarlık alanında fark yaratacağına, tarihi ve kültürel mirasın önemini vurgulayacağına inanıyoruz. Böyle anlamlı bir etkinliğe öncülük ettikleri için, Arkitera Mimarlık Merkezi’ne ve toplantıyı gerçekleştirdiğimiz, eşsiz vitraylarıyla bizi büyüleyen bu eski şapeli keşfetmemizi sağlayan Özel Saint Michel Lisesi’ne teşekkürlerimizi sunarız.” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın