Açık Deniz Gaz Platformu Kamusal Sanat Alanına Dönüştü

Newsubstance, Kuzey Denizi'ndeki açık deniz gaz platformunu 35 metre boyunda See Monster'a dönüştürdü.


İngiltere’nin Weston-super-Mare kentindeki eski bir Kuzey Denizi açık deniz gaz platformunda Unboxed Festivali kapsamında bir şelale, doğal bir bahçe ve bir dizi kinetik sanat eseri içeren bir enstalasyon çalışması tasarlandı.

Brexit festivali olarak adlandırılan Unboxed festivali için yaratılan dört katlı See Monster, İngiltere’nin en büyük kamusal sanat çalışmalarından birisi.

Newsubstance tarafından tasarlanan 450 tonluk açık deniz gaz platformu, Weston-super-Mare sahilindeki sığ bir havuzda yer alıyor. Platformun en alt seviyesinden 10 metre yüksekliğinde bir şelale akıyor.

See Monster’ın üst katlarında Atlantik havasına uygun çimenler, ağaçlar ve bitkilerden oluşan vahşi bir bahçe bulunuyor.

Sanat çalışmasında ayrıca birçok kademeden oluşan bir kaydırak, bir yayın stüdyosu ve oturmalı bir amfitiyatro yer alırken, gaz platformunun eski yardım güvertesi de artık bir seyir noktası olarak işlev görüyor.
“Unboxed: Creativity in the UK”in baş yaratıcısı Martin Green’e göre bu sergi endüstriyel yapıların nasıl yeniden kullanılabileceğini göstermeyi amaçlıyor.

Green, “Hizmet dışı bırakılmış bir platformun Birleşik Krallık’ın en iddialı kamusal sanat alanlarından birine dönüştürülmesi benzeri görülmemiş bir girişim oldu ve ilgili herkesin gurur duyması gereken endüstriyel yapıların yeniden kullanımı için bir potansiyel sunuyor,” dedi.

Platformdaki sanat eserleri İngiltere’nin hava durumuna dikkat çekiyor ve hava durumunun ardındaki bilimin yanı sıra daha sürdürülebilir bir geleceğin inşasına yardımcı olmak için nasıl kullanılabileceğini incelemek üzere tasarlanmış.

Bunlar arasında kinetik heykeltıraş Ivan Black’in rüzgarda dönecek şekilde tasarladığı güneş ve ay heykelleri de yer alıyor. Heykelleri “sanat kadar mühendislik eseri” olarak tanımlayan Black, deniz havasındaki aşındırıcı tuza dayanabilmeleri için heykelleri alüminyumdan yapmış.

Sanatçı Trevor Lee, enerji üretmek için rüzgâr ve güneş teknolojisini kullanan iki döner hava kapsülü olan WindNest düzeneği için rüzgârla da çalışmış.

Sanat eseri, yenilenebilir enerji ekibi Land Art Generator ile birlikte yapılmış ve platformun The Garden Lab adlı bahçesinin sulama sistemlerine enerji sağlaması için kullanılacak.

See Monster’da ayrıca bir başka kinetik yapı olan rüzgarda hareket etmek ve eski gaz platformunun dışını süslemek üzere tasarlanmış 6.000 ışıldayan “pul” yer alıyor.

Newsubstance kurucusu ve yaratıcı direktörü Patrick O’Mahoney projeyle ilgili olarak şunları söyledi: “Gelecekteki küresel yeniden işlevlendirme projeleri için bir fikir oluşturma potansiyeline sahip bir yapıyı bu şekilde yeniden kullanan dünyadaki ilk insanlar olduğumuz için oldukça heyecanlıyız.”

“Şelalenin gürlemesinden, ışıldayan pullara kadar, izleyicilerimizi canavarımızın evini yeni bir perspektiften görebilecekleri zirveye ulaşana kadar bulutların arasından koşarak ve doğal bahçeleri keşfederek canavara tırmanmaya davet ediyoruz,” diye ekliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın