Abu Dhabi Dünya Ticaret Merkezi Camisini Amanda Levete Tasarlıyor

Amanda Levete tarafından kurulan Londralı mimarlık ofisi AL_A, Abu Dhabi'de Dünya Ticaret Merkezi camisinin tasarlanması için açılan davetli yarışmayı kazandı.

Foster+Partners’ın karma kullanımlı olarak tasarladığı Dünya Ticaret Merkezi’nin bir parçası olacak olan 2.000 m²’lik cami ve park projesini mimarlar, Dünya Ticaret Merkezi binasının çelik ve cam bağlamından kaçarak doğal bir mekana kavuşturan ve merkezi bir ibadet alanı sunan bir tasarım olarak ifade ediyor.

AL_A yöneticisi Ho-Yin Ng projeyle ilgili şunları dile getirdi: “Cami, kentin maddi dünyadan maneviyata yolculuğu yansıtan bir parçası gibi planlandı. Parkın içinde konumlandırılan cami ve bahçesi, hem düşey bir peyzaj oluşturan hem de Cuma namazlarında kullanıcıların dışarı açılmasına izin veren kolonları ve ağaçlar ile bir bütün oldu. İç mekanda ise çatıdan ibadet mekanına süzülen ışık huzmesi ile gündüzleri çarpıcı bir atmosfer yakalanıyor.”

Camiyi bir bina değil; insanların günlük hayatın karmaşasından kaçıp huzurlu bir mekana kavuştukları yolculuğu simgeleyen bir geçit olarak düşündükleri ifade eden ekibin tasarımı, maddi dünyadan maneviyata geçişi simgeliyor.

Ziyaretçilerin mekana dair ilk izlenimi park alanındaki ağaçlar ve kolonlar üzerine oluyor. Parkta kolonların ve ağaçların dizilişiyle oluşan grid sistem, insanları camiye yönlendiren bir yol oluşturuyor. Kolon yüzeylerinde İslami geometrik desenlerden etkilendiklerini söyleyen ofis, mekanda ışığın ve gölgenin fazlasıyla rol oynadığını beliriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın