Abu Dabi, çölde 22 milyar dolar yatırımla ilk karbonsuz kent Masdar’ı kuruyor

Abu Dabi yakınlarında çölde inşasına başlanan Masdar Citi'de yalnız güneş enerjisinden yararlanılacak. 2016 yılında tamamlanacak kentte yüzde 75 elektrik, yüzde 60 su tasarrufu sağlanacak.

Abu Dabi Emirliği’nin çölde kurduğu ‘hayal şehri’ Masdar Citi 2016 yılında tamamlanıyor. Amerikan teknoloji devi General Electric (GE) de, dünyanın ilk ‘karbonsuz’, ‘sıfır atık’ kenti olarak tasarlanan ‘Masdar Şehri’nin inşasında stratejik ortak olarak yer alıyor. 22 milyar dolarlık projeyle ortaya çıkarılacak kentte yüzde 75 elektrik yüzde 60 da su tasarrufu sağlanacak.

Hiç petrol yakıtlı otomobilin olmayacağı kentte sadece güneş enerjisi kullanılacak. Dört kişilik elektrikle çalışan araçlara binilecek. Kentte araçlara binmek için birçok noktada istasyonlar olacak. Abu Dabi Emirliği’nin kurduğu Abu Dhabi Future Energy Company (ADFEC) ile GE arasındaki anlaşma kapsamında iki şirket sürdürülebilir iş çözümlerine odaklanacak yeni bir ‘ecomagination’ (ekolojiyle hayal gücünün birleşmesi) merkezi kurarak yeni ve inovatif teknolojilerin geliştirilip uygulanmasını destekleyecek geniş çaplı bir Ar-Ge ilişkisi kurmak üzere bir plan taslağı oluşturdu. Merkez, 2008 yılı haziran ayında Mubadala ile GE arasında imzalanan çok yönlü ortaklık anlaşmasının bir parçası olarak hayata geçiriliyor.

İnşası başladı

Şu anda yapım aşamasında olan ve tümüyle yenilenebilir enerji kullanılacak olan ‘Masdar Şehri’, Mubadala Development Company’nin tamamına sahip olduğu Abu Dabi Future Energy Company (ADFEC) tarafından başlatılan bir proje. Şehir, Abu Dabi hükümetinin, gelecek enerji çözümlerine dair teknolojilerin geliştirilmesine ve uygulanmasına hız kazandırma yönünde verdiği uzun dönemli taahhüdün bir göstergesi olarak tasarlandı.

Masdar kentindeki Ecomagination Merkezi bölgede enerji verimli ürünlerin geliştirilmesini destekleyerek, Masdar Şehri sakinlerinin enerji tasarrufu konusundaki farkındalığını güçlendirecek. Ayrıca merkez, yeni nesil ‘akıllı’ elektrik enerjisi ağını besleyecek rüzgâr, güneş ve diğer yenilenebilir enerji ürünleriyle su arıtma teknolojisi ve enerji-verimli ev aletleri gibi GE teknolojilerinin sergilendiği bir vitrin niteliğinde olacak. Masdar Citi’nin mimari projelerini ise ünlü İngiliz mimar Sir Norman Foster hazırladı.

Al Jaber: Dönüm noktası

Masdar CEO’su Dr. Sultan Al Jaber, “Bu ortaklık Masdar şehrinin geliştirilmesinde tümüyle bir dönüm noktasıdır, çünkü bu ortaklık yenilenebilir enerji ve sürdürülebilirlik alanındaki inovatif çözümleri müşterek olarak geliştirme, yaygınlaştırma, ölçeklendirme ve pazarlamamızı sağlayacak” diyerek sözlerine şöyle devam etti:

“Amacımız dünyanın temiz enerjili yeni Silikon Vadisi’ni kurmak olduğu için, GE’nin Masdar Şehrinde bir ana kiracı olarak yer alması bizleri çok heyecanlandırdı. Abu Dabi Prensi ve Birleşik Arap Emirlikleri Silahlı Kuvvetleri Başkomutan Yardımcısı Şeyh Muhammed bin Zayed Al Nahyan’ın liderlik vizyonu Masdar Girişimi konusunda büyük ilerleme kaydetmemizi ve dünyanın en büyük ortaklarının hedeflerimizi gerçekleştirmemiz doğrultusunda bize katılmalarını sağlamıştır.”

İki şirket arasında imzalanan çok yönlü anlaşma aynı zamanda Masdar ve GE’nin temiz teknoloji ürünlerinin geliştirilmesi konusunda Ar-Ge işbirliği yapabilecekleri yeni alanlar keşfetmelerini sağlayacak bir ortam hazırlıyor. Bu ortaklıkla Masdar, GE’nin sahip olduğu teknolojilerin Masdar Şehri’nin geliştirilmesinde kullanılması doğrultusunda GE’nin teknolojik uzmanlığından yararlanacak. GE Ecomagination Başkan Yardımcısı Steve Fludder, “Masdar Şehri ve Abu Dabi, GE’nin ilk Ecomagination Merkezi’ni kurması için eşsiz bir yer. Bu bölgede sürdürülebilir teknolojileri uygulamaya, son teknoloji ürünü inovasyonlar geliştirmeye, bölge halkının bu teknolojileri hayata geçirmek adına gösterdiği muazzam ilgi ve isteğini değerlendirmeye yönelik sonsuz fırsatlarla karşı karşıyayız,” dedi. 4 bin metrekare alanı kaplaması beklenen Ecomagination Merkezi, enerjinin geleceğine dair konuların geliştirilmesi ve uygulanmasına adanmış akademik çalışmaların yapıldığı, Masdar’ın lisansüstü eğitim enstitüsü olan Masdar Enstitüsü’nün yanında kurulacak. (Radikal)

Masdar Citi’ye MIT de katkı yapacak

Ecomagination Merkezi 2008 yılı Haziranda, ticari finansman, temiz enerji üzerinde yapılacak Ar-Ge çalışmaları, havacılık, endüstriyel ve kurumsal öğrenme gibi geniş bir girişim yelpazesini içine alan global bir ortaklık kurmak amacıyla imzalanan GE ve Mubadala çerçeve anlaşmasının bir ürünü. Merkezin işbirliği yaptığı en önemli bilim kurumu ise MIT (Massachusetts Institute of Technology). Merkezde sıfır karbon salınımlı yenilikçi ürünler de geliştirilecek.

2 milyar dolarlık tasarruf

Masdar yenilenebilir ve alternatif enerji teknolojileri ve çözümlerinin geliştirilmesini, ticarileştirilmesini ve uygulanmasını hızlandırmayı amaçlayan Abu Dabi’nin çok boyutlu bir girişimi. Şehirde yalnızca güneş enerjisi kullanıldığı için 25 yılda 2 milyar dolarlık petrol eşedeğerinde enerji tasarruf yapılacak. 6.5 mil karelik bir alana yayılacak olan şehir 2016 yılında kapılarını açtığı zaman 50 bin kişiye ev sahipliği yapacak. Otomobillerin sokulmayacağı şehirde ulaşım güneş enerjisiyle çalışan altı kişilik araçlarla sağlanacak. Masdar Citi’yi Abu Dabi’nin merkezine de bağlayacak bu araçların yılda 150 bin sefer yapacağı hesaplanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın