Abijo Camii

Abijo Camii

Nijerya’da Lagos şehrinde bulunan Abijo Camii, Patrickwaheed Design Consultancy tarafından tasarlandı.

Fotoğraflar: Mujib Ojeifo, Rubyspolaroid

Toplum merkezli eğitim, din ve sosyo-kültürel aktiviteleri teşvik etmeyi hedefleyen yapı, Crescent Bearers 1939 Lagos Derneği tarafından Abijo topluluğuna bağışlanmış.

Çağdaş mimarisi ve geometrik çağrışımları ile benimsenen yerli düşünceyi yansıtan camii, maneviyat ile maddiyatı bir araya getiriyor. Mekke yönünü işaret eden, imam için ayrılmış yarım daire biçimli niş olan mihrap ile geometrik formları ve görsel illüstrasyonları barındıran yapı, bir camiinin temel arketip unsurlarını bünyesinde topluyor.

Mihrabın sağında imamın hutbe okumak için kullandığı minber yer alıyor. Üç taraftan erişilebilen çift hacimli yapı, ayrı bir girişe sahip asma kat ile kadınları ağırlıyor. Caminin kapasitesini daha da artırmak için batı, kuzey ve güney duvarlarında bulunan sürgülü paneller ibadet salonunun galerilere kadar uzamasını sağlıyor.

Yüksek seviyeli panjur pencereler havalandırmaya yardımcı oluyor. Pencere açıklıkları, geri dönüştürülmüş kaldırım taşlarından yapılmış perfore güneşlik kırıcılarla gölgelendiriliyor. Binanın tepesinde yer alan minare, Abijo için odak noktası haline geliyor. Yerel kaynaklı malzemelerin kullanımına özen göstererek binanın bakım ihtiyacını önemli ölçüde azaltan tasarımcılar, sürdürülebilir bir yol izliyor.

Mescidin dış yüzünü kaplamak için laterit, kum ve çimento karışımından oluşan dokulu bir kaplama kullanarak caminin serin kalması sağlanıyor ve klima kullanımından kaçınılıyor.

 

Dünyevi renklerden oluşan renk paleti kullanılan camide, çelik kullanılmış tüm kapı panelleri, minber, sürgülü kapı çerçeveleri, çit korkulukları asitle işleniyor ve toprak renginde paslı bir görünüm elde edilerek dış duvarlarla aynı tona kavuşuyor. Dıştaki açıklıklar ise İroko ahşabı ile çerçeveleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın