ABIBOO Studio Tasarımı Lüks Sığınak: DBX

ABIBOO Studio, uzay mimarisinin sunduğu çözümlerle lüks bir “kıyamet sığınağı” tasarladı.

DBX, felaketlere yönelik oluşturulmuş bir yeraltı sığınağı ve sakinlerinin en az bir yıl hayatta kalmasını sağlıyor. ABIBOO Studio tarafından tasarlanan bu lüks sığınak, firmanın yakın zamanda Mars’taki Nüwa şehri için tasarladığı proje deneyimlerine dayanıyor.

DBX, bir kıyamet durumunda hayatta kalma sığınağı olarak işlev görmekle kalmıyor, aynı zamanda tamamen kendi kendine yeten bir yapı. Evin hem içinde hem de geniş arsasında doğa ile olan ilişki, acil durumlarda veya karantina durumunda hem kısa süreli hem de uzun süreli kalışların keyfini çıkarmanıza olanak tanıyor.

Bu sığınak Amerika Birleşik Devletleri’nin Güney Karolina kentinde inşa edilecek, ancak potansiyel bir felakete hazır olmak isteyen müşterinin talebi nedeniyle kesin konumu aktarılamıyor. Sığınak en fazla iki aile grubunu ve on kişiyi barındırabiliyor. Yaklaşık 1.100 metrekarelik bir alana sahip, yeşilliklerle kaplı bir tepede kamufle edilmiş yapıya askeri sınıf bir kayar kapı ile erişiliyor. Giriş, güçlendirilmiş malzemelerden yapılmış ve kişisel uzaktan kumandalı bir açılma sistemine sahip.

Yarı prefabrik çelik çözümler, sismik bağlantılar ve emici malzemeler, inşaat yapısının ana bileşenleri. Bu bileşenler potansiyel iklimsel, kimyasal, biyolojik ve hatta nükleer felaketlerin sonuçlarını hafifletiyor.

Barınak sağlamlığına ve güçlü yapısına rağmen iç tasarımı ve mekânların dağılımı sayesinde sıcaklık, konfor, rahatlık ve lüksü yansıtıyor.

Sığınakta bir yer altı serası gibi davranan topraksız tarım alanını çevreleyen modüler alanlar da tasarlandı. Bu alan, projenin temel zorluklarından biri olan gıda üretimi sorununu çözüyor.
Topraksız tarım yöntemi verimliliği artırırken bakımı azaltıyor. Bu sistem, toprak temelli tekniklere göre daha az su ve alan gerektiriyor, böcek zehri kullanımının önüne geçiyor. Toplam 110 metrekarelik bir alanda bulunan bitkiler güneşsiz tarımda en etkili yöntem olan mor LED ışıkla günde 24 saat aydınlatılıyor. Güneş ışığı kullanılmayan bu sera sistemi, ABIBOO’nun Mars-Nüwa’da geliştirdiği, radyasyondan korunmak için bir kayalıkta inşa edilen sistemle benzerlikler taşıyor.

DBX kıyamet barınağı ayrıca gıda tedariği amacıyla yiyecek ve tohumlar için soğuk depolamayı da içeren bir alana ek olarak dondurularak kurutulan ve paketlenen gıdalar için 150 metreküp kapasitesi olan bir saklama kasası da barındırıyor.

Elektrik, yakıt rezervine bağlı bir jeneratör dahil olmak üzere yedekli sistemler tarafından üretiliyor. DBX barınağı ayrıca jeotermal ve biokütle akümülatörleri aracılığıyla da enerji desteğine sahip. Jeneratör 30 lityum pili şarj ediyor ve sığınak boyunca 12 ila 120 volt arasında elektrik sağlıyor. Isıtma ve soğutma hava sistemleri jeotermal enerji ile çözülüyor.

Su, toprak altından çıkarıldıktan sonra bir filtrasyon sisteminden ve bakterileri öldüren ultraviyole ışıktan geçiyor. Tüketime yönelik su dondurularak saklanıyor.

Bu sığınağın yapısı, “kesintisiz beşik tonozları” olarak da adlandırılan uzun metal kasalardan oluşuyor ve bu yükü dağıtmak için ideal. Bombaların çarpması durumunda ek stabilite sağlayan ters kirişlerle güçlendirilmiş durumdalar.

NBC ve ULPA filtreleme sistemine sahip havalandırma kanalları her bir tonozun asma tavanına gizlenmiş halde. Filtreler içerideki karbondioksiti çekiyor, eski havayı değiştiriyor ve nükleer toz parçacıklarını bile temizliyor.

Sığınağın girişindeki hava geçirmez kabinde havayı temizlemek için ek bir dezenfekte sistemi bulunuyor ve kirletici maddelerin ana ev bölgesine girmesini engelliyor. Hava duşu ve sterilizatörlü ıslak duş, sıhhi bariyer görevi görüyor. Virolojik araştırma merkezlerinde kullanılanlara benzeyen bu teknik çözüm, bir pandemi veya kimyasal tehlikeye karşı evin içindeki kontaminasyon riskini en aza indiriyor.

Lüks barınağın ana faaliyetleri sera bahçesi çevresinde gerçekleşiyor ve rekreasyon alanları ile özel odaları içeriyor. Yatak odaları geniş, entegre dolaplara sahip ve ABIBOO Studio tarafından Avrupa, Amerika Birleşik Devletleri ve Asya’da geliştirilen diğer yüksek kaliteli konutlardaki iç mekanların estetiğini taşıyor. Tüm odalarda özel yapım mobilyalar, mermer yüzeyler ve gömme saunalı duşlar içeren ebeveyn banyoları bulunuyor.

Oturma odası ile sinema ve oyun odası, geniş bir pencereyle bağlandıkları ekili bahçenin önünde ayrıcalıklı bir konumu paylaşıyor.

Fiziksel aktiviteler özelleşmiş iki odada gerçekleşiyor. Spor salonu, bir karantina sırasında sağlıklı kalabilmek için tüm vücut kaslarını çalıştıracak spor aletlerini içeriyor. Bitişik kısımda ise küçük bir yüzme havuzu yer alıyor.

Ek olarak, bu güvenlik sığınağının hizmetleri arasında bir mutfak, sinema odasına bağlı bir bar, bir çamaşır odası, bir ofis ve basit operasyonlar için ilaç ve ekipmanın bulunduğu küçük bir ameliyathane bulunuyor.

Garaj girişin yakınında ancak kısmen yerin altında bulunan bir ara katı kaplıyor. İki büyük ve iki küçük aracı barındırabiliyor. Benzinli rezerv depoları ve pompaları var; ayrıca hibrit veya elektrikli arabalar için şarj cihazları içeriyor. Bu ara kat, aynı zamanda, kendini savunma pratikleri için tasarlanmış küçük bir atış poligonu ve otomobil tamiri veya sığınak destek elemanları için ayrılmış bir tamir odasından oluşuyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın