Abel Korinsky’den “Yakamoz” Enstalasyonu

Be Mobile – Create Together! projesi, Haydarpaşa Vapur İskelesi’nde 9 gün sürecek bir ses ve ışık enstalasyonuna ev sahipliği yapıyor. Abel Korinsky'ın "Yakamoz" sergisinin açılışı bugün 19:00 - 21:00 arası Haydarpaşa Vapur İskelesi'nde yapılacak.

Avrupa ve Türkiye arasında devam eden çok disiplinli sanatçı değişim programı Be Mobile – Create Together!’ın ilk dönemi sona ererken, sanatçıların yeni üretimleri de ilk defa izleyiciyle buluşuyor.

Türkiye’de faaliyet gösteren dört kültür kurumu, Fransız Kültür Merkezi, Hollanda Büyükelçiliği, Goethe Enstitüsü ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) ortaklığında yürütülen Be Mobile – Create Together! projesinin ilk dönemiyle birlikte yurtdışındaki sanatçı evlerinde konaklamaya başlayan sanatçılar, üretimlerini sergilemeye ve paylaşmaya başladı.

Avrupa Birliği ile Türkiye Cumhuriyeti tarafından desteklenen Türkiye-AB Kültürlerarası Diyalog programı kapsamında gerçekleştirilen proje, kariyerinin başındaki sanatçı ve yazarlara Fransa, Almanya, Hollanda ve Türkiye’nin saygın sanatçı evlerinde misafir olma olanağı sunuyor.

Geçtiğimiz Eylül ayında başlayan ve Mayıs 2020’ye kadar devam edecek proje çerçevesinde 30 sanatçı farklı zamanlarda ve sürelerle Fransa’da Paris, Cassis, Issy-les-Moulineaux; Almanya’da Dresden, Berlin ve Stuttgart; Hollanda’da Amsterdam, Maastricht ve Lahey; Türkiye’de ise İstanbul, Bursa, Ayvalık ve Şirince’de yer alan ve farklı disiplinlere odaklanan sanatçı evlerinde kalıyor. Haziran ayında tercihleri ve ilgi alanları doğrultusunda sanatın farklı alanlarına hâkim 13 sanatçı eviyle eşleştirilen 30 sanatçıdan 10’u, Eylül ayından bu yana üretimlerini Fransa, Almanya, Hollanda ve Türkiye’de sürdürüyor.

Türkiye’den programa katılmaya hak kazanan sanatçılar Fransa, Almanya ve Hollanda’da; bu ülkelerden sanatçılar ise Türkiye’de konaklıyor; farklı coğrafyalarda araştırma ve üretim yapma, yeni dostluk ve bağlantılar kurma imkânını yakalıyor.

Sanatçılar Mayıs 2020’ye kadar dört ülkede çeşitli sanatçı evlerinde kalmaya devam edecek.

Be Mobile-Create Together! projesi kapsamında Fransa, Almanya ve Hollanda’dan gelen sanatçılar, İstanbul’da İKSV Sanatçı Evi ve arthereistanbul’da konaklıyor. Projenin ilk dönemi kapsamında İKSV Sanatçı Evi Lina Gómez, Kasia Fudakowski ve Nina Kuttler’ı ağırlarken arthereistanbul’da Abel Korinsky konaklıyor. Üç ay boyunca şehri deneyimleyen ve üretimlerini burada devam ettiren sanatçılar, bu dönem yaptıkları çalışmaların bazılarını yine İstanbul’da sergileme imkânı buluyor.

15 Eylül’den bu yana çalışmalarını İstanbul’da sürdüren Berlin merkezli ses sanatçısı Abel Korinsky, 6-15 Aralık tarihleri arasında İstanbul Şehir Hatları Haydarpaşa İskelesi’nda 9 gün sürecek bir ışık ve ses enstalasyonuna imza attı. Çalışmalarında mekânlara yepyeni bir duyusal ve duygusal erişim sağlamayı hedefleyen Korinsky, ses ve ışık teknolojisini kullandığı YAKAMOZ enstalasyonunda da, iskelenin ziyaretçilerini büyülü bir dünyaya derinlemesine dalmaya çağırıyor. Işığın eşlik ettiği etkileyici sesler ve görsel yansımalar ziyaretçileri sararken, aynı zamanda 1917’de ünlü mimar Vedat Tek’in (1873-1942) tasarladığı, usta seramikçi Hafız Mehmed Emin Efendi’nin (1872-1922) ise Kütahya seramiğiyle kapladığı bu tarihi bina, farklı bir şekilde tecrübe edilebiliyor. Enstalasyon, 6-15 Aralık tarihleri arasında saat 18.00- 23.00 arası ziyaret edilebilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın