Abdullah Gül: “Yeni Büyükşehir Yasası’nda Anayasa’ya Aykırılık Görmedim”

Büyükşehir Yasası ile ilgili bir soruya cevap veren Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Anayasa ile ilgili kısımları titizlikle incelettiğini ve geçmişteki Anayasa Mahkemesi kararlarını da göz önünde bulundurarak yasayı yayımladığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Gül, yasanın siyasi tarafıyla ilgili olarak da, “Neticede ona karar verecek, günü geldiğinde millettir” dedi.

Libya Devlet Başkanı Muhammed Yusuf Magaryaf ile gerçekleştirdiği ortak basın toplantısında Cumhurbaşkanı Gül, bir basın mensubunun, “Geçtiğimiz günlerde, Büyükşehir Yasası’nı onaylamıştınız; muhalefet partilerinden çeşitli eleştiriler geldi. CHP, Anayasa Mahkemesi’ne taşımaya hazırlanıyor yasayı, eleştirilere bir yanıtınız olacak mı?” sorusuna cevaben şunları söyledi: “Biliyorsunuz yeni Büyükşehir Yasası, çok tartışılarak çıktı. Lehinde ve aleyhinde çok iddialar söz konusu oldu. Onun için yasa çıktıktan sonra ben, Kanunlar ve Kararlar Başkanlığımıza ve hukukçularımıza bu yasayı gayet titizlikle incelemelerini istedim. Ayrıca bu süre içerisinde beni ziyaret eden siyasi partilerimiz oldu, onların da itirazlarını dinledim. Lehinde gelenler de oldu tabii. Onların hepsini dinledim ve hepsine söylediğim şey şu oldu; ‘Bu yasa çok tartışılan bir yasa, ben bunun Anayasa ile olan ilgisine bakmak durumundayım. Anayasaya herhangi bir aykırılığı var mı, yok mu? Bunu titizlikle inceleyeceğiz’ dedim. Bunun diğer tarafı ise siyaset alanını ilgilendiriyor; çünkü lehinde ve aleyhinde çok konuşuluyor, neticede ona günü geldiğinde karar verecek millettir.”

“Yeni Büyükşehir Yasasını Anayasal Bakımdan Titizlikle İnceledim”

Bu noktada, hukukçuların yasayı titizle incelediklerine dikkat çeken Cumhurbaşkanı Gül, “Şunu gördüler ki 2004 yılında mahalli idarelerle ilgili çıkan yasa, o zaman aynı bugünküne benzer iddialarla Anayasa Mahkemesi’ne götürülmüş ve Anayasa Mahkemesi, 2007 yılında bu iddiaları geçerli görmemiş, ki o günkü heyet, malum 367 kararını alan Anayasa Mahkemesi’ndeki heyettir. Bundan sonra da yine Anayasa Mahkemesi’ne çıkan mahalli idarelerle ilgili bazı kanunlar var, onlar da Anayasa Mahkemesi’ne götürülmüş. Kocaeli, İzmir, büyükşehirle ilgili. Birkaç kez bu tip iddialarla ilgili kanunların hepsi Anayasa Mahkemesi tarafından ‘Anayasaya aykırı değil’ diye geri gönderilmiş. Dolayısıyla orada tasvip görmemiş bu iddialar. Bunun üzerine ben de bu yasayı yayımladım. İşin siyasi tarafı tabii ki tartışılır; lehinde, aleyhinde konuşuluyor ama dediğim gibi onları siyaset alanına bıraktım. Ben, Anayasa ile ilgili kısımlarını dikkatli ve titiz bir şekilde incelettim ve Anayasa Mahkemesi’nin ortaya çıkan bu benzer kararları çerçevesi içerisinde de neticede bunu yayımladım” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın