ABD’de “Stajyer” Statüsü Kaldırılıyor

ABD'de "stajyer" terimi, mimarlık camiasında olumsuz bir algı yarattığı düşünülerek kaldırılıyor.

ABD’de mimarlık mesleği üyelik heyetleri yönetim organı The National Council of Architectural Registration Boards– NCARB stajyer tanımını mimarlık lugatından kaldırmaya hazırlanıyor.

NCARB Başkanı Dale McKinney, mimarlık yeterliliği için lisans şartlarının önemini göz önünde bulundurarak, mimarlık camiasında giderek olumsuz bir terime dönüşen ve mesleğe adım atan heyecanlı mimar adaylarını değersiz kılan “stajyer” statüsünün kaldırılabileceğini ifade ediyor.

NCARB grubu, mimari terimlerin meslek üzerindeki etkilerini inceleyen bir çalışma yaparak 2014’te hazırladıkları bir görev tanımı rehberiyle mimarlık mesleğinin yeni rolleri kapsayabileceği üzerine bir tartışma başlatmışlardı.

Etiketler

3 yorum

  • emre-ozkan says:

    Stajyer Statüsü (pozisyonu) kaldırılmıyor, aynen yerinde duruyor. Sadece kullanılan ünvan değişiyor. Akredite bir mimarlık okulundan mezun olduktan sonra mimarlık yetki sınavlarından geçmek en az üç-beş yıl süren bir süreç. Bazı durumlarda beş-on yılı da bulabiliyor. Bu sınavlardan geçmeden resmen mimar ünvanını kullanıp imza atamıyorsunuz. Zaten yıllanmış tecrübeli elemanlara bu sınavlardan geçmeseler bile ofislerde ayıp olmasın diye stajyer denmiyor, tasarımcı, proje koordinatörü, yöneticisi vb. ünvanlar kullanılıyor.

  • tulay-balpinar says:

    Stajyer olmak ayıp mı?
    40 yıllık bir meslek adamının yanında elbet bir kıdem farkı olacak….
    Ne kadar çabuk büyümek ister değil mi çocuklar, annelerine kızarlar bazen, ben yaparımmmm diye…
    Yapamazlar…
    Elbette yapa yapa öğrenecekler ama gözetimde….
    Elbette çocuklarada öğrenecek fırsatı vermek şart….

  • omer-yilmaz says:

    Haberde bahsedilen stajyerlikle bizim kullandığımız stajyerlik terimi aynı şeyler değil.

Bir yanıt yazın