ABD’de Satılan ve Kullanıma Hazır İlk 3D Baskılı Evler

Logan Architecture tarafından tasarlanan ve inşaat teknolojileri şirketi ICON tarafından 3D baskılı betondan inşa edilen dört konut Austin, Teksas'ta bulunuyor.

Dört konut, zemin katında, ICON’un Portland-çimento bazlı malzemesi olan Lavacrete’i çizgili yüzeylere yerleştirmek için robotik bir kol kullanan Vulcan yapı sistemi ile inşa edilmiş duvarlara sahip.

ICON, bu sürecin geleneksel tekniklere kıyasla daha kuvvetli ve daha uzun ömürlü bir yapı malzemesi oluşturduğunu ve şiddetli hava koşullarına karşı evleri daha dayanıklı hale getirdiğini söylüyor.

“3D baskı teknolojisi, yangın, sel, rüzgar ve diğer doğal afetlere geleneksel olarak inşa edilen evlerden daha iyi dayanacak şekilde tasarlanmış daha güvenli, daha dayanıklı evler sağlıyor”

İki adet iki yatak odalı ev ve iki adet dört yatak odalı evden oluşan proje için 3D baskılı parçalar Mart 2021’de tamamlanmış. Her bir projenin basılması beş ila yedi gün arasında sürmüş.

Boyut ve yerleşim açısından farklılık gösterse de, 3D baskılı evlerin dördü de aynı dış ve iç özelliklere sahip.

Siyah metal, ahşap çerçeveli üst katları ve çatıları kaplarken, büyük sundurmaların alt kısımlarında kırmızı ardıç kullanılmış.

Evlerin içi, alanları oluştururken güneybatı tasarımına atıfta bulunan  Claire Zinnecker tarafından tasarlanmış. ICON, bu tasarımı şu şekilde açıklıyor:

“Zinnecker, evlerin doğal yapısal malzemeleri olan ahşap, metal ve betondan ilham alarak, yeşil, beyaz ve kiremit renginden oluşan basitleştirilmiş bir renk paleti ve doğal malzemelerle harmanlanan armatürler seçti.”

Açık plan alanlar; ahşap dolaplar, dokuma kilimler ve yeşil dokunuşlarla nötr bir palete sahip.

Zinnecker ayrıca koleksiyonunda yer alan sırlı saltillo karoları da bazı evlere dahil etmiş.

Alt kattaki zemin döşemesi beton kaplama ile tamamlanırken, üst katta kompozit ahşap kullanılmış. Enerji verimliliğine yardımcı olmak için çift cam, tanksız su ısıtıcıları ve değişken kapasiteli AC sistemleri dahil edilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın