A( )VOID, Çin’de Modern Bir Köy Tasarladı

Xiyaotou Köyü'nün kırsal canlandırma projesi yarışmasında "Grotto Retreat Xiyaotou" kazanan 12 tasarımdan biri oldu.

“İçi boş köyler”, Çin’in kırsal bölgelerinde yaygın kullanılan bir terim. Köyün hanelerinin çoğu, harap olmuş çiftliklerini bırakarak yeni kırsal yerleşim bölgelerine taşınmış. Yu İlçesindeki kültürel mirası göz önünde bulunduran Fortune Art (FA), köy yoksulluğunun başlangıcı olarak buradaki 100 köy arasından Xiyaotou Köyü’nü seçti.

Köy, köylülere konaklama, yerel yemek hizmetleri ve etkinlikler sunarak gelir sağlamak için ortak çiftliklere dönüştürüldü. Tasarım konsepti, kırsal ve kentsel alanlardaki kişiler arasında radikal ağlar örmek. Alanın doğal mağara evleri düşey “mağaralar” olarak yeniden yorumlanmış. Yapıların arasındaki bağlantı, kamusal ve özel alanların bir arada bulunmasını sağlıyor. Köprü, alandaki orijinal mağara evlerinin uzunluk-genişlik oranından türetilen gizli bir 4’e 6 metrelik ızgara ile destekleniyor.

Ahşap köprünün altında ve üstünde gezinen biri, kompleksin hiperbolik cephesi, çam ağacı sütunları ve korten-çelik pencereleri ile çerçevelenmiş Yu ilçesinin çevredeki manzarasını ve yerli mimarisini izleyebilir.

Projenin inşası için, dağınık hacimler, hiperbolik şekiller, çeşitli pencere boyutları, yerel malzemeler ve inşaat yöntemlerinin uygulanması ve diğer çalışmaların yanı sıra bir uyum sağlamaya çalışıyor. Yedi metre yüksekliğindeki tavanın yardımıyla yapıların açılır tavanı, sakinleri alanın dikeyliğine odaklanmalarını sağlıyor.

İklimsel olarak, Zhangjiakou’nun dörtte üçünü ortalama 10 derece ısıtmak için güneş ışınları çatı pencerelerinden girer ve çift katmanlı tuğla duvarlarla korunuyor. Yaz aylarında, ünite geometrisi ve pencerelerin işbirliği ile ortaya çıkan baca etkisi ile ısı tahliye edilebiliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın