90 km’nin Altında Hız Yapan Geçemeyecek!

Dünyanın en uzun ve geniş asma köprüsünün inşaatı Çin’in Shaoxing kentinde tamamlandı.

6 şeridi olan “Jiaxing-Shaoxing Sea Bridge” adlı köprünün son rötuşları pazartesi günü yapıldı. 

227 metre yüksekliğindeki iki kulenin arasına kurulan köprü, Hangzhou Koyu’nun bir yakasındaki Jiaxing kentiyle diğer yakasındaki Shaoxing kenti arasındaki 10 kilometrelik mesafeyi birbirine bağlıyor.

Eni 780 metre olan köprü, saatte 90 kilometrenin üzerinde hız yapan araçlar için tasarlandı.

Saatte 72 kilometrenin altında hız yapan motosiklet, otomobil ve yayalar ise köprüden geçemeyecek. 90 km’nin altında hız yapan geçemeyecek.

İnşaatına 2006’da başlanana 43 km uzunluğundaki dev köprü 8 yılda tamamlandı.

Üç şehri birbirine bağlayan köprü, 2 farklı ekibin çalışmalarıyla 2006 yılından farklı uçlardan inşaatına başlanmıştı.

Köprü 4 yılda tamamlandı. Qingdao Boğaz Köprüsü adı verilen dünyanın su üzerine kurulmuş en büyük köprüsü, Huangdao, Jiaozhou ve Qingdao şehirlerinin birbirine bağlıyor.

Çin donanmasına ev sahipliği yapan Qingdao şehrine inşa edilen dünyanın en uzun köprüsünün toplam 8.5 milyar dolara (13 milyar 150 milyon TL) mal olduğu açıklandı.

10 binlerce işçinin çalıştığı inşaatta 450 bin ton çelik kullanıldığı belirtildi.

Genişliği 35 metre olan köprünün 100 yıllık kullanım süresi olduğuna vurgu yapılırken, 8 büyüklğünde depreme, tayfuna ve 300 bin tonluk araç ağırlığına karşı dayanıklı olduğu ifade edildi.

Çin’den önce en uzun köprü rekoru ABD’nin güneyinde yer alan Louisiana eyaletinde 38 kilometre uzunluğunda bir köprüye aitti.

Çin’de yapılan yeni köprü, 1973 yılında İstanbul Boğazı’na 1.500 metre uzunluğunda inşa edilen Bogaziçi Küprüsü’nden 30 kata yakın daha büyük.


Etiketler

Bir yanıt yazın