9. Ulusal Çatı ve Cephe Konferansı’nda “Enerji Etkin, Ekolojik Çatı ve Cephe Sistemleri” Ele Alındı

Çatı Sanayici ve İş Adamları Derneği'nin (ÇATIDER) 2002 yılından bu yana 8 kez düzenlenen ‘Ulusal Çatı ve Cephe Sempozyumu’, 12- 13 Nisan 2018 tarihlerinde İstanbul Kültür Üniversitesi Akıngüç Oditoryumu’nda gerçekleştirildi.

Konferansın açılışında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yüksel Malkoç, bina sektörünün dünya genelinde nihai enerji tüketimindeki payının yüzde 30’u, küresel elektrik tüketimindeki payının ise yüzde 50’yi geçtiğini, küresel karbon emisyonlarının üçte birinden de bina sektörünün sorumlu olduğunu söyledi.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Başkanı Adil Baştanoğlu, çatı ve cephelerde çevreye duyarlı, verimlilik sağlayan, ekolojiyi gözeten teknoloji ve uygulamaların yaygınlaştığını belirterek, “Daha yaşanabilir bir dünya için enerjinin verimli kullanılması ve ekolojiyi gözeten uygulamaların gerekliliğini artık herkes kabul ediyor. Çatı ve cephe sektörü, bu konuda örnek olacak teknoloji ve tasarımları hayata geçiriyor” diye konuştu.

İTÜ Uzay ve Uçak Bilimleri Fakültesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “Çatı ve Dış Cepheler İçin Bir Tehdit: Sıra Dışı Hava Olayları” başlıklı konuşmasında son yıllarda dolu, fırtına gibi sıra dışı hava olaylarının daha sık göründüğünü, yapıların bu değişime uyumlu olması gerektiğini belirterek, “Hasarları değil, riskleri yönetelim” dedi.

ÇATIDER Yönetim Kurulu Üyesi M. Nazım Yavuz, Almanya’da kurulu solar (güneş enerjisi) gücün yüzde 30’unun endüstriyel çatılarda olduğunu, Türkiye’de ise bu oranın henüz yüzde 1-2 seviyesinde olduğunu belirterek, “Bir güneş ülkesi olan Türkiye’nin bu potansiyeli iyi kullanması gerekiyor. Doğalgaz bağlatır gibi binalara solar sistem yapılmalı” diye konuştu. Işıklar Yapı Ürünleri Genel Özgür Uzeltürk, mineral yün dolgulu kil bloklar hakkında bilgi vererek, ısı yalıtan, ses emen, yangın ve suya karşı dayanıklı yapı ürünlerinin sağladığı katkıları anlattı.

ERA Mimarlık Kurucusu Prof. Dr. Ertun Hızıroğlu “Garanti Bankası Teknoloji Kampüsü Projesi”, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç “REMOURBAN – Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması İçin Yenileme Modeli Projesi”, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğr. Gör. ve DS Mimarlık Kurucu Ortağı Dr. Deniz Aslan binaların enerji performansını, hava kalitesini ve kent ekolojisini iyileştiren “Yeşil Çatılar” konularını anlattı.

Etiketler

Bir yanıt yazın