8 Kasım Dünya Şehircilik Gününde “Kent Yönetimi ve Planlama” Konuşuldu

37. Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlendi.

8 Kasım Dünya Şehircilik günü kapsamında bu yıl 37.si düzenlenen Dünya Şehircilk Günü Kolokyumu TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi ev sahipliğinde 6 Kasım Çarşamba günü başladı. 6-7-8 Kasım’ı kapsayan üç günlük etkinliğin ana teması “Kent Yönetimi ve Planlama”ydı.

Kolokyumda Türkiye’de son yıllarda yapılan mevzuat değişimleri ve bu değişimler ile ortaya çıkan kent yönetimi, kırsal alan yönetimi ve kamu yönetiminin yeniden yapılanma süreçleri konuşuldu. 6-8 Kasım Dünya Şehircilik Günü Kolokyumu’nda kent yönetiminde katılımın önemi ve demokratikleşme, kültürel miras alanlarının yönetimi ve kültürel korumanın kent yönetiminde önemi, kır-kent ve kentleşme kavramları, kentsel hareketler ve toplumsal muhalefet, 6360 sayılı kanun, yoğun olarak tartışılan başlıklardan bazıları. TOKİ de kolokyumdaki oturum başlıklarından birisiydi. TOKİ’nin tüm ülkede birbirini tekrarlayan, tek tip, kimliksiz mimariyi egemen kılan çizgisi, çevreden, iklimden ve topoğrafyadan kopuk yaklaşımları eleştirildi.

Kolokyumun son gününün odak noktası “Belde Belediyelerinin Kapatılmasının Olası Sonuçları” başlıklı panel ve “İl Ölçeğinde Büyükşehir” başlıklı kapanış paneliydi.

6360 sayılı yasa kolokyumun son gününde sıkça bahsi geçen konulardan bir tanesiydi. Türkiye’nin içine girdiği hızlı belediyeleşme döneminden belediyelerin kapatılması sürecine geçtiği belirtildi. 6360 sayılı yasa ile kapatılıp mahalleye dönüştürülecek belde belediye başkanları sunum yaptı.


Birgi Belediye Başkanı Cumhur Şener

Yerel yönetimin ortadan kaldırılarak merkezi yönetimin güçlenmesi eleştirildi. Yerel yönetimin yerinden olması önemi vurgulanırken, 6360 sayılı yasa için çok hızlı ve düşünülmeden çıkarılmış bir yasa eleştirileri yapıldı.

Alaçatı Belediye Başkanı, yasanın hiçbir yetkili meslek adamına danışımadan çıkartıldığını, belde belediyelerinin kapanması ile yerinden yönetimin tamamen kaybedildiğini ve Alaçatı özelinde 140 yllık bir belediye geleneğin yok olduğunu vurguladı.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, “Fazla olan belde sayısının azaltılmasında fayda var fakat kapatılmamalı. Yerel yönetimdeki ara kademe olarak beldeler kalmalı.” dedi. Ülkede en mühim kazanç kapısı olarak görülen şeyin kent rantı olduğunu belirtti.

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı, “Beldelerin kapatılma gerekçesi olarak, gereksizdi ve iyi yönetilemiyordu deniliyor. Başbakan, burada bir sorun var, bu sorunu ortadan kaldırdım ve çözdüm diyor. Bu yaklaşımın doğru bir sorun çözme yöntemi olmadığını düşünüyorum.” diyerek hükümetin yaklaşımını eleştirdi.

Kolokyum İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ordu Belediye Başkanı Seyit Torun, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Sezai Göksu ve Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Can Hamamcı’nın katılımıyla düzenlenen panel ile son buldu.

Tarih boyunca iktidarların plan ve projeleri için altlık oluşturan şehirleri planlama sırasının bir gün meslek uzmanlarına gelmesi dileğiyle, Dünya Şehircilik Günü kutlu olsun!

Etiketler

Bir yanıt yazın